fbpx

A kiégés napjainkban már szinte népbetegségnek tekinthető. Egyre több munkavállaló és egyre több vezető küszködik a problémával, sokszor anélkül, hogy tudná, létezik rá hatékony megoldás. Ennek érdekében azonban tisztában kell lennünk azzal, hogy mit is jelent pontosan a kiégés, és hogyan befolyásolhatja negatív irányba munkánkat és mindennapi életünket.

Ebben a bejegyzésben bemutatjuk a kiégés leggyakoribb okait és azt is, hogy egy igazán jó vezető hogyan lehet képes hatékonyan megbirkózni ezekkel.

 

Túlságosan sok munka

Egy igazi vezetőnek a munkája az élete. Sokszor együtt kelünk és együtt fekszik a mindennapos teendőkkel, ami nem feltétlenül probléma addig, amíg ezt egészséges keretek közt tudjuk tartani. Fontos azonban tudni, hogy túlzottan sok feladat egy idő után a munka és a szabadidő közti határvonal elmosódásához vezethet, és rendkívül sok stresszel jár.

Éppen ezért nem szabad megfeledkezni arról, hogy habár a munka fontos, de a pihenésről sem szabad megfeledkezni. Feltöltődés nélkül ugyanis még a legprecízebb gépek sem tudnak dolgozni, pláne nem az emberek.

 

A visszajelzés hiánya

Az, ha munkánkkal kapcsolatban nem kapunk visszajelzést, két dolgot jelenthet: vagy nagyon jólcsinálunk valamit, és semmi probléma nincs a módszereinkkel, vagy rosszul, ámde senki nincs, aki felhívja a figyelmet a hibáinkra. Vezetők esetében a visszajelzés hiánya éppen egy nagyon stresszes dolog lehet, hiszen sokszor teljes projektek, vagy akár egy egész vállalt sikere függhet utasításainktól és munkamódszereinktől.

Ha nem kapunk megerősítést azzal kapcsolatban, hogy jól dolgozunk, az bizonytalanságot idéz elő, és még több munkára késztet minket. Ez pedig egy olyan dolog, ami övid úton vezethet kiégéshez.

 

A kontroll hiánya

Előfordul, hogy olyan helyzetbe kerülünk, amikor a körülmények áldozatai leszünk, és munkánk felett kevésbé tudnunk irányítást gyakorolni. Ilyenkor sodródunk az árral, és megpróbáljuk úgy irányítani projektjeinket, hogy azok végkimenetele a lehető legkedvezőbb legyen.

A kontroll hiánya bizonyos helyzetekben természetes, azonban hosszabb távon rendkívül stresszes, megterhelő és frusztráló. Fontos tehát, hogy kerüljük az ilyen helyzeteket, és igyekezzünk az általunk vezetett projekteket a lehető legjobban tervezhetővé, esetleges problémák felmerülése esetén pedig rugalmasan átszervezhetővé tenni.

 

Érdekek ütközése

A legjobb munkahelyen is előfordulhat, hogy személyes érdekeink ütköznek a vállalat vagy a csoport érdekeivel. Minél nagyobb a szakadék az egyéni és a szervezeti értékek között, annál inkább úgy érezzük, hogy kompromisszumot kell kötnünk.

A folytonos alkalmazkodás azonban egy idő után képes szellemileg igencsak megviselni az embert. Éppen ezért fontos, hogy ha szeretnénk megelőzni a kiégést, igyekezzünk odafigyelni arra, hogy a vállalat és az általunk vezetett projektek céljai minél inkább összeegyeztethetőek legyenek személyes céljainkkal és értékeinkkel és érdekeinkkel.

 

Nem megfelelő jutalmazás

Mindannyian tudjuk, mennyire frusztráló, ha munkánkat nem becsülik meg eléggé. Ez a probléma egy vezető és egy munkavállaló szempontjából is egyenes utat jelent a kiégés felé, éppen ezért nem szabad félvállról venni.

Fontos tudni, hogy a jutalmazás alatt nem csupán az anyagi dolgokat kell értenünk. A jó fizetés természetesen fontos, azonban a kiégés elkerülése szempontjából legalább ennyire sokat jelentenek a megfelelő munkakörülmények és a jól beosztható, munkától elválasztható szabadidő is. Ráadásul ezek a dolgok nagyban befolyásolhatják az alkalmazottak elkötelezettségét, a fluktuációt és a termelékenységet is.

 

Mit tehetünk, ha szeretnénk elkerülni a kiégést?

A kiégés olyan probléma, mely nem válogat, így a legjobb vezetőket is érintheti. Amennyiben szeretnénk elkerülni, a legfontosabb dolog, hogy meg kell tanulnunk priorizálni a teendőinket. Fontos a munkát és a magánéletet elválasztó határvonal meghúzása, és az, hogy ezt a határt kizárólag olyan esetekben lépjük át, amikor életbevágóan nagy szükség van rá.

Amennyiben pedig úgy érezzük, hogy a kiégés tüneteit tapasztaljuk magunkon, lassítsunk a munkatempón, és ha szükséges, ne habozzunk a probléma kezelésével szakemberhez fordulni.

Olvass bele a könyvembe: A motivált munkatárs létezik

Csatlakozz a TeamGuide Vezetői Clubhoz!

A TeamGuide Vezetői Club közösséget teremt olyan vezetők számára, akik emberközpontú módon gondolkodnak a csapatukról, és akiknek fontos, hogy a beosztottaikkal bizalmi együttműködést alakítsanak ki. A csoporttal az a célunk, hogy felületet teremtsünk a tapasztalatok megosztására, vezetéspszichológiai tudást adjunk át a tagok fejlődéséhez, és persze kapcsolatteremtési lehetőséget biztosítsunk.