fbpx

A függetlenség olyan dolog, mely a legtöbb ember számára fontos. Különösen nagy jelentőséggel bír a vezetők életében, hiszen egy vállalatot csak akkor irányíthat valaki igazán jól, ha képes autonóm döntéseket hozni.

Ebben a cikkünkben megmutatjuk azt, hogy miért fontos tulajdonság a függetlenség egy jó vezető számára, és azt is, hogy hogyan segíthet az autonóm gondolkodás erősíteni a pozíciónkat a mindennapokban.

 

Miért fontos vezetőként az autonóm gondolkodás?

Ha azt mondjuk, hogy vezető, sokak számára azonnal egy önálló, autonóm gondolkodású figura ugrik be. Az igazság azonban az, hogy a hétköznapokban szeretünk mások munkájára hagyatkozni, hiszen így kevesebb teendő és kevesebb felelősség nehezedik a nyakunkba. Független döntéseket hozni tehát egyáltalán nem olyan egyszerű, mint hagyni, hogy egy jól szervezett csapat mindent kitaláljon és elintézzen helyettünk.

Abban az esetben azonban, ha nem hozunk önálló döntéseket, könnyen veszélybe sodorhatjuk saját pozíciónkat, az általunk vezetett csapat kohézióját, és akár vállalatunk egészét is. Az autonóm gondolkodás azonban több dologban is segít. Egyrészt abban, hogy a szorult helyzetekben is képesek legyünk határozott, önálló döntést hozni. Másrészt pedig abban, hogy csapatunk szemében a rólunk alkotott kép egy igazán agilis, rátermett vezetőé legyen.

 

Hogyan legyünk határozott, független vezetők?

Az alábbiakban mutatunk néhány tippet azzal kapcsolatban, hogyan lehet képes egy vezető erősíteni a független gondolkodás és az autonóm cselekvés képességét.

  • Lássuk át a rendszer egészét

Annak érdekében, hogy hatékonyabban hozhassunk önálló döntéseket, fontos, hogy képesek legyünk túllátni saját csapatunkon és annak teljesítményén. Át kell látnunk a szervezet egészének működését, és tisztában kell lennünk azzal, hogy bizonyos döntések milyen hatással lehetnek az üzleti folyamatokra vagy épp a vállalati kultúra egészére.

Fontos, hogy erősségeink mellett a gyengepontokat is feltérképezzük, és ennek tükrében még a legapróbb dolgokban is próbáljunk tudatosan cselekedni. Ez a fajta hozzáállás segít abban, hogy céltudatosabb, hatékonyabb és nem utolsósorban lojálisabb csapatot építhessünk.

Abban az esetben, ha a problémákat sokig hagyjuk elhúzódni megoldás nélkül, az alkalmazottak könnyen érezhetik úgy, hogy munkájuk vagy döntéseik nem számítanak igazán. Éppen ezért jó vezetőként fontos, hogy minél hamarabb megoldást találjunk a szervezeten belül felmerülő problémákra és kellemetlenségekre.

Az agilis, autonóm vezető igyekszik minden esetben jól átgondolt, ámde gyors és határozott döntést hozni, ezáltal azt sugallja, hogy nincs olyan helyzet, ami bizonytalanná tenné. Az ilyen jellegű hozzáállás segít erősíteni a vezetői pozíciót, ráadásul komoly motivációt nyújthat a dolgozók számára is.

  • Mindig járjunk egy lépéssel előrébb

A jó vezető képes arra, hogy előre tervezzen. Képes a rendelkezésére álló adatokból és saját elképzeléseiből olyan protokollokat és keretrendszereket alkotni, amelyek lehetővé teszik, hogy egy lépéssel mindig a többiek előtt járjon.

Ha a fontos ügyekben előre gondolkodunk és mindig legalább 2-3 lehetséges forgatókönyv van előttünk, abban az esetben nem érhet minket nagy meglepetés. A tervezés tehát rendkívül fontos, és talán az egyik leglényegesebb tulajdonság, aminek minden független, agilis vezető birtokában kell, hogy legyen.

Olvass bele a könyvembe: A motivált munkatárs létezik

Csatlakozz a TeamGuide Vezetői Clubhoz!

A TeamGuide Vezetői Club közösséget teremt olyan vezetők számára, akik emberközpontú módon gondolkodnak a csapatukról, és akiknek fontos, hogy a beosztottaikkal bizalmi együttműködést alakítsanak ki. A csoporttal az a célunk, hogy felületet teremtsünk a tapasztalatok megosztására, vezetéspszichológiai tudást adjunk át a tagok fejlődéséhez, és persze kapcsolatteremtési lehetőséget biztosítsunk.