fbpx

Minden vezető tudja, hogy az üzleti életben sokszor az apróságnak tűnő dolgok is hatalmas jelentőséggel bírnak. Sokszor azonban a legjobb vezetők sem képesek arra, hogy minden egyes szálat kézben tartsanak.

Éppen ezért fontos, hogy dolgozóink megfelelően motiváltak legyenek azzal kapcsolatban, hogy visszajelzést adjanak az őket érintő munkafolyamatokkal és tevékenységekkel kapcsolatban. Legyen az akár pozitív, akár negatív előjelű.

De milyen módon ösztönözhetjük arra a munkavállalókat, hogy megosszák velünk azokat tapasztalataikat, meglátásaikat és akár a munkával kapcsolatos javaslataikat is, melyek tükrében mi magunk vezetőként felelős döntéseket hozhatunk? Ebben a bejegyzésben ezzel kapcsolatban hoztunk néhány hasznos tanácsot.

 

Biztonságérzet a munkahelyen: a sikeres együttműködés legfontosabb alapköve

A sikeres együttműködés egyik legfontosabb alapköve a megfelelő munkakörnyezet. Ezalatt pedig nemcsak az olyan, anyagi dolgokat kell értenünk, mint a jól felszerelt iroda. A tökéletes munkakörnyezetben a dolgozók minden szempontból jól érzik magukat, ebbe pedig a pszichológiai biztonságérzet is beletartozik.

Ez azt jelenti, hogy először is olyan környezetet kell teremtenünk, ahol a munkavállalók tudják, hogy megjegyzéseiket és észrevételeiket a vezetőség meghallgatja és tiszteletben tartja, még abban az esetben is, ha esetleg negatív hangvételűek, vagy első hallásra „butaságnak” tűnhetnek.

A sikeres együttműködés szempontjából tehát különösen fontos, hogy a munkahelyen mindenki fel tudja és merje vállalni saját magát, emiatt pedig ne kelljen negatív megkülönböztetéstől vagy retorzióktól tartania. Ez elsőre evidensnek tűnik, azonban egyes felmérések szerint a valóban támogató munkakörnyezet megteremtésére csupán minden negyedik vezető képes. Ha pedig a dolgozók nem érzik magukat biztonságban, a legkisebb kockázatot sem vállalják.

A pszichológiai biztonság megteremtése szempontjából a vezetők viselkedése és jelleme az egyik legfontosabb dolog, így érdemes mindig arra törekendi, hogy ne a keménykezű főnök, sokkal inkább az igazságos, közös cél érdekében tevékenykedő vezető szerepe legyen az, amint betöltünk.

 

Bizalmi kapcsolatok kialakítása

Senki sem szeret visszajelzést adni olyasvalakinek, akiről úgy gondolja, hogy nem törődik vele. Éppen ezért fontos, hogy a felületes munkakapcsolaton túl mélyebb, bizalmi kapcsolatot alakítsunk ki munkavállalóinkkal. A bizalmas környezet egyrészt segít abban, hogy a munkakörnyezet otthonosabbá váljon, másrészt pedig nagyban hozzájárul ahhoz, hogy a dolgozók őszintén elmondják a véleményüket.

A megfelelő atmoszféra megteremtése szempontjából fontos, hogy megmutassuk a dolgozóknak azt, hogy törődünk velük. Ennek érdekében biztosítsuk számukra a sikeres munkavégzéshez szükséges feltételeket, és minden szempontból becsüljük meg és támogassuk a munkájukat. A kényelmes és biztonságos, támogató munkakörnyezetet a munkavállalók is díjazzák, és szívesen adnak visszajelzést az esetleges problémákkal kapcsolatban akkor, ha úgy érzik, ezzel a saját pozíciójuk védelmét is szolgálják.

 

Sose éljünk vissza a bizalommal

A munkavállalók bizalmát elnyerni sokszor nem egyszerű feladat. Ha azonban sikerül, fontos, hogy mindig meghallgassuk véleményüket, és figyeljünk oda az általuk szolgáltatott feedbackre. Gondoljuk át a javaslataikat, mérlegeljünk, és amennyiben a döntéseink során vegyük figyelembe a dolgozók szempontjait is.

Ilyen módon egyrészt egyszerűbb feladat lesz a munkafolyamatok optimalizálása, másrészt pedig az emberközpontú munkahely megteremtése. Arról nem is beszélve, hogy a többség véleményét figyelembe vevő döntéshozatal és cselekvés minden esetben egy olyan jellemvonás, amely tisztelet és megbecsülést vált ki az emberekből.

Olvass bele a könyvembe: A motivált munkatárs létezik

Csatlakozz a TeamGuide Vezetői Clubhoz!

A TeamGuide Vezetői Club közösséget teremt olyan vezetők számára, akik emberközpontú módon gondolkodnak a csapatukról, és akiknek fontos, hogy a beosztottaikkal bizalmi együttműködést alakítsanak ki. A csoporttal az a célunk, hogy felületet teremtsünk a tapasztalatok megosztására, vezetéspszichológiai tudást adjunk át a tagok fejlődéséhez, és persze kapcsolatteremtési lehetőséget biztosítsunk.