fbpx

Egy motivált alkalmazott maga az álom, hiszen elkötelezettebb, produktívabb, ritkábban jelent beteget és pozitív benyomást kelt az egész cégről. Biztosan nem ez az első alkalom, amikor a motiváció fontosságáról hallasz, ezért most itt az ideje, hogy gyakorlatba is átültesd az információkat. Összegyűjtöttük a legalapvetőbb teendőket, hogy motivált emberektől pörögjön a cég.

 

Oszd meg a célokat és a stratégiát

Amennyiben világosan kommunikálod csapatod tagjai felé az üzleti célokat és a stratégiát, igen motiválóan hat a munkamorálra. Ily módon a cég tervei a kollégák terveikké is válnak, ahol közös cél vezérel titeket.

Mondd el, miért törekszel az adott cél elérésére és magyarázd el, hogyan tudnának segíteni ebben a munkatársak is. Ez azért is jó, mert ha tudják mit és miért vársz el tőlük, könnyebben tesznek majd lépéseket a helyes irányba.

 

Kérj tőlük tanácsot

A kétirányú kommunikáció létfontosságú. Az alkalmazottak elköteleződésének egyik legfontosabb pillére a velük együtt való gondolkodás és az, hogy a cég számára fontos a véleményük.

Bátran kérd ki csapatod véleményét akár kérdőív formájában, akár személyesen. Ezzel érzékelteted, hogy a véleményük fontos a cég számára, amit elkötelezettséggel és hatékonyabb munkavégzéssel hálálnak meg.

Mutasd ki az elismerésed

A belső motivációt nem lehet pénzzel megvásárolni. Ez azt jelenti, hogy ha motivált kollégákkal szeretnél együtt dolgozni, akkor valami jobbat kell kitalálnod, mint a fizetésemelés.

Minden alkalmazott elismerést érdemel a munkájáért, amit érdemes kimutatnod számukra. Korábban már írtunk az elismerés és a köszönetnyilvánítás fontos különbségeiről, de most is kiemeljük: ne megköszönd a munkát, hanem mondj dicséretet. Küldj levelet, üdvözlőkártyát, ne felejtkezz meg a születésnapokról sem. Egyébként a hónap alkalmazottja „verseny” sem rossz ötlet.

 

Bízz és adj teret

Minél nagyobb szabadságot kap a munkavállaló, annál több kezdeményezést tesz majd az új megoldások felderítésére és annál gyakrabban fog kreatívan gondolkodni. Ha engedélyezel egy extra adag felelősséget, az növeli a függetlenség érzését és jobban bevonja az alkalmazottakat a munkafolyamatokba. Ez természetesen alaposabb munkát és felelősségteljesebb kollégát jelent, szóval win-win helyzet.

 

Adj lehetőséget a beosztás megtervezésére

Sokat jelenthet az alkalmazottaknak, ha kikéred a véleményüket a beosztással kapcsolatban. Számukra igen nagy elismerés, ha egészséges mértékben nyomon követed a családi helyzetüket is. Azt mutatod ki ezzel, hogy számítanak annyira, hogy észben tartsd a munkán kívüli életük fontosabb eseményeit is.

Engedd, hogy a családi programok néha – természetesen ésszerű határok között- előnyt élvezzenek. Az ilyen hozzáállás általában gyorsan kifizetődik, hiszen az alkalmazott értékesnek érezheti magát a cégnél. Nem kell ragoznunk, hogy ez miért lesz jó neked.

 

Biztosíts tovább képzést és oktatást

Számos alkalmazott gondolja azt, hogy karrierje előmozdítása érdekében el kellene hagynia a céget, ahol éppen dolgozik. Ha tisztában vagy az alkalmazottak kívánságaival, terveivel és a bennük rejlő potenciállal, az segíthet megtartani őket.

Biztosíts különböző tanfolyamokat, online képzéseket, kínálj microlearning csomagokat, hogy interaktív módon fejlesszék készségeiket. Gyakran hangsúlyozzuk a folyamatos fejlődés fontosságát, ami ebben a helyzetben is dupla befektetés lehet. Magasabban kvalifikált alkalmazottjaid lesznek, ráadásul nagy eséllyel meg is tudod tartani őket.

A motiváció a gyakorlatban a fent említett ötleteken kívül még számos formát egyéb ölthet, a legfontosabb azonban, hogy át is ültesd azokat a gyakorlatba. A következő cikkben a motiváció lélektanáról is beszélünk majd, a könnyebb megértés érdekében.

Olvass bele a könyvembe: A motivált munkatárs létezik

Csatlakozz a TeamGuide Vezetői Clubhoz!

A TeamGuide Vezetői Club közösséget teremt olyan vezetők számára, akik emberközpontú módon gondolkodnak a csapatukról, és akiknek fontos, hogy a beosztottaikkal bizalmi együttműködést alakítsanak ki. A csoporttal az a célunk, hogy felületet teremtsünk a tapasztalatok megosztására, vezetéspszichológiai tudást adjunk át a tagok fejlődéséhez, és persze kapcsolatteremtési lehetőséget biztosítsunk.