fbpx

Gyakran találkozunk olyan vezetőkkel, akik nem nagyon szeretnek konfrontálni és kerülik azt, hogy beleálljanak a vitás helyzetekbe vagy konfliktusokba. De arra gondoltál már, hogy a konfliktus elkerülése nagyobb kockázattal jár, mintha kiállnál a véleményed mellett? Vizsgáljuk meg a helyzetet közelebbről is.

 

Vegyünk egy szituációt

Elemezzük, mi történik az alábbi szituációban: tegyük fel, hogy a munkahelyen adott egy konfliktushelyzet, ahol a vezetőnek állást kellene foglalnia, döntést kellene hoznia, vagy legalábbis beszélnie kellene az alkalmazottal, hogy valamilyen egyetértés szülessen.

Jelen esetben a vezető nem dönt, nem vállalja fel a döntés súlyát és az iránymutatást. Ehelyett inkább egy lépést tesz hátra és hagyja, hogy a kollégának igaza legyen, ergo hagyja eszkalálódni a problémát. Annak ellenére teszi ezt, hogy nem ért vele egyet. Valamiért azonban nem tud, nem akar vagy nem hajlandó kiállni magáért, mert siet, fáradt, esetleg más oka van rá.

A vezető minden bizonnyal frusztráltnak fogja érezni magát a szituációban és utána is. A helyzet később is stresszelni fogja és valószínű, hogy neheztelni fog a kollegára, összességében egy ellenérzés keletkezik benne.

Ezzel egyidőben egy másik folyamat is elindul a háttérben, aminek beláthatatlan következményei lehetnek. Ez pedig nem másból adódik, mint amikor a kollégák sorozatosan megtapasztalják, hogy a vezető nem konfrontálódik, tehát konfliktuskerülő módon viselkedik. Az alkalmazottak ezt szépen lassan megtanulják, ami egyébként nem feltétlenül tudatos folyamat, inkább egy fajta kondicionálás.

 

Elszabadulhat a pokol

Ennek következtében a kollégák magabiztossága növekedésnek indul, egyre determináltabban viselkednek, egyre határozottabbak lesznek és hangsúlyosabban fejezik ki a véleményüket, gyakorlatilag az érdekérvényesítésük is egyre intenzívebbé válik. Sőt, a helyzet addig is fajulhat, hogy a konfliktuskerülő vezető környezetébe szépen lassan olyan kollégák kerülnek, akik erősen érdekérvényesítőek.

A markáns személyek később egymással kerülnek majd összetűzésbe. Tehát következésképpen minél inkább konfliktuskerülő egy vezető, minél hosszabb ideje fennáll a konfliktuskerülő állapot, annál nagyobb a valószínűsége annak, hogy a konfliktusok is megszaporodnak a kollégák között.

Ez az egész viselkedésforma elindít egy negatív spirált, amikor is a konfliktuskerülés csak több konfliktust szül. Innen nehéz kilábalni. Gondoljunk bele, amikor a kisebb konfliktus kezelése is nehezen ment, akkor egy kiterjedtebb helyzet még nagyobb kihívást jelent.

 

Mi a megoldás?

Amennyiben te is úgy érzed, hogy konfliktuskerülő vezető vagy, akkor azt javasoljuk, hogy vedd fel a kesztyűt és foglalj álláspontot. Ne hagyd, hogy elnapolódjon a probléma megoldása, ne söpörd a szőnyeg alá a dolgokat, hanem amikor azok először felbukkannak, még kicsiben fojtsd el őket.

Ilyenkor még úgymond kicsi a tét, még nem kondicionáltad az alkalmazottakat arra, hogy konfliktuskerülő lennél és dönthetnek a fejed felett. Minden egyes nap, minden egyes hét, amikor nem kezeled a konfliktusokat vagy a vitás helyzeteket, magad alatt vágod a fát. Minden elvesztegetett másodperc valójában legitimálja, azaz jóváhagyja, hogy ez így oké.

Kezdd el megtanulni az énüzenetekkel való kommunikációt, tehát mondd el a kollegáknak, hogy mit érzel például így: „Ez nagyon zavar engem…” vagy „Ez nagyon felbosszant, mert…”

Egész nyugodtan operálj ezekkel a mondatokkal, nem fognak több konfliktust generálni. Kérdezz rá, mi lehet a megoldása a fennálló helyzetnek, ami szintén segíthet oldani a feszültséget. Énüzenetekkel és jól feltett kérdésekkel észszerűen és jól lehet kezelni a hasonló szituációkat. Sok sikert kívánok, a teljes videót pedig megtekintheted itt.

 

További olvasnivalók:

Munkahelyi kapcsolatok

Munkahelyi stressz

Vezetői kommunikáció

Olvass bele a könyvembe: A motivált munkatárs létezik

Csatlakozz a TeamGuide Vezetői Clubhoz!

A TeamGuide Vezetői Club közösséget teremt olyan vezetők számára, akik emberközpontú módon gondolkodnak a csapatukról, és akiknek fontos, hogy a beosztottaikkal bizalmi együttműködést alakítsanak ki. A csoporttal az a célunk, hogy felületet teremtsünk a tapasztalatok megosztására, vezetéspszichológiai tudást adjunk át a tagok fejlődéséhez, és persze kapcsolatteremtési lehetőséget biztosítsunk.