fbpx

Gondoltad volna, hogy vezetőként és természetesen magánemberként is hatalmas különbség van a között, hogy megköszönsz és a között, hogy megdicsérsz valakit vagy valamit? Az internet tele van különböző önfejlesztő oldalakkal, ahol gyakran olvasható, hogy főnökként hálát kell kifejezned az alkalmazottak felé és rendszeresen megköszönni a munkájukat. De vajon tényleg azt a hatást éred el, amit szeretnél? Cikkünkben ennek a nézőpontnak ásunk a mélyére. Amennyiben te is gyakran megköszönöd a munkát, okvetlenül olvass tovább.

 

Mi a dicséret?

Croft M. Pentz, az idézetek és dicséretek mestere azt mondta- „A dicséret, mint a napfény, minden létezőt segít a növekedésben” – mélyen egyet értünk vele. A dicséret az emberi lélek tápláléka, ami nélkül nem tudunk növekedni. Tudatosan vagy tudattalanul, mindannyian a megbecsülés megtapasztalására törekszünk.

Elismeréssel jutalmazod a munkavállalót egy jól elkészített prezentációért vagy egy kitűnően megírt beszédért. A dicsérettel elismered, hogy jó munkát tett le az asztalra. Hatalmas vezetői hiba lenne, ha a dicséret erejét esetleg kihasználatlanul hagynád.

Habár ez egyértelműnek tűnik, mégis igen gyakori, hogy ezt a kifejezést összekeverjük a köszönetnyilvánítással. Ha a fentiek tudatában most kicsit jobban belegondolsz, te melyik tábort erősíted inkább?

Rendszeresen köszönsz meg munkákat az alkalmazottaknak vagy inkább megdicséred őket? Gyakran észre sem vesszük, hogy a kettő között mekkora különbség van. Lássuk hát, mit jelent, ha azt mondod: köszönöm.

 

Mi a köszönöm jelentése?

Még a csapból is az folyik, hogy hálát és köszönetet kell nyilvánítanunk a környezetünknek, hiszen az minket is feltölt érzelmileg, emellett inspirál, boldoggá tesz, motivál. Ez teljesen igaz. A hála érzése még több olyan eseményt vonz az életedbe, amiért hálás lehetsz, tehát egy valóban esszenciális érzés, ha sikeres szeretnél lenni.

A köszönetnyilvánítás kis és nagy dolgokért is tökéletes módja annak, hogy bebizonyítsuk, értékeljük az illető tetteit anélkül, hogy az a kötelessége lett volna. És éppen itt van a lényeg.

Az alkalmazottaknak kötelességük elvégezni a munkát, ezért amikor megköszönöd azt, olyan hatást kelt, hogy a munkavállaló szívességet tett neked. Igaz, hogy ösztönösen érzed, ez így nincs rendben.

A megköszönés nem váltja ki ugyanazt a hatást, mint a dicséret, hiszen két különböző dinamikáról beszélünk. Miután megköszönsz valamit, a másik azt válaszolja: szívesen. Ebben az egy szóban az is benne van: szívességet tettem, tehát legközelebb is majd eldöntöm, hogy segítek-e neked. Egy kissé kisarkítva persze, de olyan, mintha az alkalmazott kegyet gyakorolna feletted.

A dicséret esetében ez éppen fordítottan működik. A dicséretet a másik fél, a munkavállaló fogja megköszönni, tehát egyértelműen ellentétes dinamikával hat a két szó. A dicséret az üzemanyag a belső motivációhoz, egy olyan trigger, ami arra ösztönzi az alkalmazottat, hogy az eddiginél még jobban akarjon teljesíteni, hogy megkapja az áhított elismerést.

Összességében a köszönetnyilvánítás egyáltalán nem váltja ki azt az ösztönző belső motivációt, amiben reménykedsz. Inkább egy bizonyos fajta elégedettséget ad, ami nem inspirálja az egyént a jobb munkavégzésre. (Munkahelyi motivációról bővebben is olvashatsz.)

Nagyon fontos, hogy tisztán lássuk a különbséget, a köszönetnyilvánítás és a dicséret között, hiszen vezetőként az ilyen apró részletekben rejlik a legnagyobb erő.

Olvass bele a könyvembe: A motivált munkatárs létezik

Csatlakozz a TeamGuide Vezetői Clubhoz!

A TeamGuide Vezetői Club közösséget teremt olyan vezetők számára, akik emberközpontú módon gondolkodnak a csapatukról, és akiknek fontos, hogy a beosztottaikkal bizalmi együttműködést alakítsanak ki. A csoporttal az a célunk, hogy felületet teremtsünk a tapasztalatok megosztására, vezetéspszichológiai tudást adjunk át a tagok fejlődéséhez, és persze kapcsolatteremtési lehetőséget biztosítsunk.