fbpx

3+1 tipp a munkatársak elkötelezettségének megteremtéséhez

Hiába válogatod össze a legjobb szakembereket és építed ki látszólag a legprofibb csapatot, mégis előfordulhat, hogy a fogaskerekek mégsem a megfelelően forognak. Ez gyakran a munkatársi elköteleződés hiányának köszönhető, pedig kis odafigyeléssel könnyen kiküszöbölheted ezt a problémát.

De hogy mit is jelent ez a fogalom? Nem pusztán hűséget, hanem ennél magasabb szintű kötődést. Olyan kapcsolatot, ahol a munkatársak azonosulni tudnak a céggel, annak filozófiájával és céljaival. Hiába hát a szakmai képzettség és rátermettség, ha az elköteleződést nem sikerül kiépíteni, az időben előre haladva egyre kevésbé lesz a csapatodba illő az, aki nem tud veled, cégeddel közösséget vállalni. A kérdés már „csak” az, miként tudod ezt a kötődést kiépíteni.

 
Tipp #1: Tisztázzátok az elvárásokat!

Akár kis részfeladatokról, akár nagy, átfogó projektekről van szó, senki nem tud azonosulni a munkahelyi célokkal, ha nem tudja, mi is valójában a feladata. Vezetőként a Te elsődleges dolgaid közé tartozik, hogy még mielőtt nekilátnátok az egyes munkafolyamatoknak, mindenkivel egyeztess a személyre szabott feladatköröket illetően. Egyetlen kollegád sem tud felelősséget vállalni addig a munkájáért, míg ezeket a határokat közösen meg nem szabjátok. És igen, az egyik kulcsszó a közösen, hiszen hiába vannak a te fejedben jól körülhatárolt elképzelések, ha ezeket nem egyezteted a munkatársakkal, nagy az esély, hogy az egész folyamat félresiklik. Mérd fel személyes beszélgetések során, kiknek mik a saját céljai, miben látják az erősségeiket és hogy milyen feladatok elvégzése során érzik jól magukat, s ezeket vesd össze a te elképzeléseiddel. Ha ezen túl vagytok, az objektív és szubjektív nézőpontokat egyeztetve már mindenki tudhatja, mit várnak el tőle.

 
Tipp #2: Adj rendszeres visszajelzést!

Látszólag nagyon egyszerű eldönteni, hogy valaki jól végzi-e a munkáját: teljesítette az elvárást vagy sem? Csakhogy a végső cél előtt még megannyi apró részfeladat is meghúzódik, és ezeken rengeteg minden múlhat. Épp ezért kiemelten fontos, hogy a munkafolyamat során végig egyeztessetek, hogy vezetőként állandóan elmondd a véleményedet a kollegáid munkájáról. Ha valamivel elégedett vagy – legyen az bármilyen apróság is – fejezd ki nekik ezt az elégedettséget. Mondd el nekik, hogy jól végzik munkájukat, hiszen ezáltal megerősíted a kötődést köztük és a céged között. Ha valaki nem kap rendszeresen visszajelzést az elvégzett munkájával kapcsolatban, fennáll a kockázata annak, hogy belefásul a napi rutinba. Az eredmény alapú megítélésnek köszönhetően ugyanis kevésbé mernek majd újítani, változtatni a megszokott menetrenden, pedig sokszor épp ez vinné (még) előbbre a céget!

 
Tipp #3: Nyújts támogatást!

Persze egy ideális világban mindenki jól végzi a munkáját, minden feladatot elsőre sikerül zökkenőmentesen véghezvinni, de a való életben ez nem így van. Minden cég, s így minden munkatárs életében akadnak problémák, amiknek megoldása a közös felelősségetek. Ha valami nem sikerül, akkor természetes, hogy nem a dicséret a megfelelő eszköz, de nem is a negatív kritikához kell folyamodnunk. Ilyenkor ismételten a megértő kommunikáció az elsődleges, amely során felmérhetitek, honnan erednek a problémák, ám ha ez megvan, akkor még nem szabad magára hagyni a munkatársakat, hanem közös erővel kell kidolgozni egy stratégiát. Találjátok meg a hiba forrását, de figyelj oda, ez nemcsak benne, hanem akár benned is lehet! Ha pedig megtaláltátok, nyújts neki segítséget, amivel fejlesztheti önmagát, tudását, vagy átalakíthatja a munkamódszerét. Az ilyen támogatás már rövid távon is gyökeresen változtathatja meg a cégedhez való kötődését.

 

+1 tipp – Tudni akarod hogyan tedd elkötelezetté és motiválttá a munkatársaidat?

Ha igen akkor csináld végig a BEOSZTOTTBÓL SZÖVETSÉGES – KKV vezetői szemléletformálást! Ismerj meg vezetéspszichológiai eszközöket, hogy jobbá válj abban, hogy hogyan alakítsd ki munkatársaid elkötelezettségét, hogyan tartsd fenn motivációjukat és hogyan építs ki bizalmi kapcsolatot velük.

Olvass bele legújabb könyvembe: A motivált munkatárs létezik

Csatlakozz a TeamGuide Vezetői Clubhoz!