fbpx

A beosztottak gyakran szeretnek felelősséget vállalni, azonban sok vezető szkeptikus ezzel kapcsolatban. Te hogyan állsz a témához? Ahhoz, hogy megértsük az új nézőpontot, beszéljünk arról, hogy mi is pontosan a felelősségvállalás? Ha valakinek feltesszük a kérdést, általában azt a definíciót kapjuk, hogy amikor hibázunk, akkor vállaljuk a felelősséget és igyekszünk kijavítani, helyrehozni, amit elrontottunk. És valóban, ez a felelősségvállalás pontos jogi értelmezése: amikor hibázunk, helyrehozzuk.

Például, ha valaki megcsúszik a járdán, mert nem takarítottam le a havat, akkor én vagyok a felelős érte, helyre kell hoznom a kárt. Ez a jogi értelmezés a leginkább elterjedt a köztudatban, nem véletlen, hogy legtöbbünknek ez a verzió ugrik be elsőre. Menjünk azonban mélyebbre a témában.

 

A felelősségvállalás más is lehet

Tegyük fel most más szemszögből a kérdést és gondoljunk arra, hogy egyáltalán milyen dolgokért vállalhat valaki felelősséget? Rájövünk, hogy csak olyan esetekért, cselekményekért, személyekért vállalhatunk felelősséget, amelyekkel kapcsolatban azt érezzük, hogy van némi befolyásunk, hatásunk a történésekre. Azokkal kapcsolatban, ahol képesek vagyunk irányítani és befolyásolni az eseményeket. Ha azt kérdezzük, vállalhatunk-e felelősséget azért, hogy esik-e az eső, akkor nyilvánvalóan „nem” a válasz.

Ez a fajta felelősségvállalás inkább előzetes jellegű, mint utólagos. Ha utólagos jellegűnek tekintjük, akkor inkább a felelősségvállalás jogi értelmezése dominál. Amennyiben munkáról van szó, akkor inkább előzetesen vállalunk felelősséget, hogy mindent rendben fogunk elvégezni, hogy minden kontroll alatt lesz. Mennyivel jobban hangzik az utóbbi, nem igaz?

 

Mikor tudunk tehát felelősséget vállalni?

Akkor, ha minden feladatunkat képesek vagyunk kontrollálni, ha minden feladattal kapcsolatban érezzük, hogy hatást tudunk gyakorolni a kimenetelére. Amennyiben azt szeretnéd, hogy az embereid felelősséget vállaljanak, akkor biztosítanod kell, hogy minden folyamat minden lépésére legyen ráhatásuk, hogy képesek legyenek kontrollálni a folyamatokat.

Hogy miért? Mert pontosan ez az a momentum, amikor a stressz-faktor színre léphet: felelősséget kell vállalnom valamiért, amire úgy érzem, hogy nincs ráhatásom. Egy ilyen lehetetlen szituáció egyértelműen stresszt okoz.

Amikor valaki stresszt tapasztal, az érzelmi reakciókat vált ki belőle, mint például a feladat elhalasztása, panaszkodás, halogatás vagy akár a megtévesztés. Ezek olyan viselkedésformák, amelyeket a vezetők általában nem kedvelnek, valószínűleg te sem.

 

Akkor mi a megoldás?

Amikor azt szeretnéd, hogy az embereid felelősséget vállaljanak, akkor biztosítanod kell számukra, hogy minden mozzanatban és a folyamat összes lépésében azt érezzék, hogy képesek befolyásolni és kontrollálni a helyzetet. Így nem fognak stresszt átélni. Ha pedig nem élnek át stresszt, akkor a nem kívánt érzelmi reakcióktól és a hibázástól is megkíméljük magunkat.

Tehát egyértelmű, hogy miért is szeretnének az emberek felelősséget vállalni? Mert nem szeretik a stresszt. Az a célunk, hogy kollégáink úgy érezzék, minden simán megy, képesek irányítani és elvégezni a rájuk bízott feladatokat. Ez persze részedről fokozott figyelemmel kísérést és odafigyelést igényel.

Lehet, hogy néha végig kell menned egy-egy folyamaton velük, vagy ellenőrizned kell a döntéseiket különböző helyzetekben. Azonban az eredmény az, hogy képesek lesznek a stresszmentes felelősségvállalásra, ami hatalmas előnyt jelent neked és a cégnek is.

Az emberek tehát szívesen vállalnak felelősséget, mert szeretnék elkerülni a stresszt. Igen nagy a motivációjuk, hogy a dolgok zavartalanul menjenek. Bizonyára nehéz lehet átengedni bizonyos dolgokban az irányítást, azonban a végeredményt tekintve sokkal több hasznod lesz akkor, ha biztosítod a felelősségvállalás lehetőségét.

Ezek után már nem okoz gondot a felelősségvállalás jogi értelmezése sem, hogy mit tegyünk, ha elszúrtunk valamit. De ne feledd: a fenti hozzáállással drasztikusan csökkenek az elkövetett hibák is. Ezt nevezzük win-win helyzetnek.

A videót a felelősségvállalásról itt megtekintheted:

Olvass bele a könyvembe: A motivált munkatárs létezik

Csatlakozz a TeamGuide Vezetői Clubhoz!

A TeamGuide Vezetői Club közösséget teremt olyan vezetők számára, akik emberközpontú módon gondolkodnak a csapatukról, és akiknek fontos, hogy a beosztottaikkal bizalmi együttműködést alakítsanak ki. A csoporttal az a célunk, hogy felületet teremtsünk a tapasztalatok megosztására, vezetéspszichológiai tudást adjunk át a tagok fejlődéséhez, és persze kapcsolatteremtési lehetőséget biztosítsunk.