fbpx

Sokan gondolják úgy, hogy egy tökéletes vezető sosem hibázik. Ez azonban tévedés, hiszen mindannyian emberek vagyunk. És ahogyan a mondás tartja, tévedni emberi dolog. Ez azt jelenti, hogy időről időre még a legjobbak is követnek el hibákat.

A különbség a jó és a rossz vezető között az, hogy míg az utóbbi ezt nem képes elfogadni, addig az utóbbi beletörődik ebbe és megtanulja hasznára fordítani a saját tévedéseit. Hiszen, mint tudjuk, a hibáinkból tanulhatunk a legtöbbet.

Ebben a bejegyzésben megmutatjuk azt, hogyan érdemes hozzáállnod a munka során elkövetett hibákhoz, és hogy hogyan kezelheted tévedéseidet úgy, akárcsak a legjobb vezetők!

 

Vedd tudomásul a hibáidat

Az első és egyben legfontosabb lépés, hogy elismerjük saját kudarcunkat. Tévedni természetes dolog, és csak az nem vét hibákat, aki nem dolgozik. Éppen ezért nem érdemes szégyenkezni amiatt, ha időről időre kudarcot vallunk.

Ha elismerjük ezt, abban az esetben könnyebb lesz felállnunk, terveznünk, és újból a siker útjára lépnünk. Ha viszont nem ismerjük be a saját hibáinkat, abban az esetben fejlődni és előre lépni sem tudunk. A pozitív változáshoz tehát mindenképp szükség lesz arra, hogy őszinték legyünk magunkhoz (és ha kell, csapatunkhoz is).

 

Vállald a felelősséget

A rossz vezető, ha ráébred a hibáira, igyekszik azokat a szőnyeg alá söpörni. A jó vezető ezzel szemben szembe néz velük és vállalja értük a felelősséget. Ez egy olyan tulajdonság, ami rendkívül jól jön abban az esetben, ha akár csak egy kisebb csapatot is szeretnél vezetni, hiszen csak az tud jól irányítani másokat, aki saját magán is képes uralkodni.

Ha másokat hibáztatunk a tévedéseinkért vagy próbáljuk másra hárítani a felelősséget, sosem fogunk fejlődni és egyről a kettőre jutni. Arról nem is beszélve, hogy azt a vezetőt, aki nem képes a felelősségvállalásra, az alkalmazottai sem fogják soha igazán tisztelni és komolyan venni.

 

Tanulj abból, amit rosszul csináltál

Sokszor egy tévedés végzetesnek tűnhet, azonban bizonyos idő után rájövünk majd arra, hogy ez az esetek többségében nem igaz. Egy nagyobb kudarc sem feltétlenül kell, hogy karrierünk végét jelentse, sőt, hozzájárulhat ahhoz, hogy a továbbiakban eredményesebben és kitartóbban dolgozzunk. Hogy hogyan?

Ha időt szánunk arra, hogy elgondolkodjunk a hibáinkon, sokat tanulhatunk belőlük. Dolgozzuk fel az élményt, és ahelyett, hogy a veszteségre gondolnánk, gondoljuk át azt, mint tehettünk volna másképp. A jövőben tervezzünk és cselekedjünk előrelátóbban tapasztalataink alapján.

 

Változtass a hozzáállásodon

George Santayana filozófus és költő egyszer azt mondta: „Azok, akik nem tudnak tanulni a történelemből, arra vannak ítélve, hogy megismételjék azt.” Ugyanez igaz a tévedéseinkre is. Ha továbbra is ugyanazokat a dolgokat csináljuk, amelyek a kudarchoz vezettek, akkor még több kudarc lesz az eredmény.

Hajlandónak kell lennünk tehát a változásra, ami minden esetben önmagunkkal kezdődik. Ez jó hír, hiszen önmagunkat mindennél jobban ismerjük, döntéseinkre pedig kizárólag mi magunk lehetünk hatással. Végül pedig ne feledjük: a kudarc az élet szükséges része. Vannak ugyanis olyan dolgok az életben, melyeket az ember kizárólag a hibákból és a veszteségekből tud igazán megtanulni.

Olvass bele a könyvembe: A motivált munkatárs létezik

Csatlakozz a TeamGuide Vezetői Clubhoz!

A TeamGuide Vezetői Club közösséget teremt olyan vezetők számára, akik emberközpontú módon gondolkodnak a csapatukról, és akiknek fontos, hogy a beosztottaikkal bizalmi együttműködést alakítsanak ki. A csoporttal az a célunk, hogy felületet teremtsünk a tapasztalatok megosztására, vezetéspszichológiai tudást adjunk át a tagok fejlődéséhez, és persze kapcsolatteremtési lehetőséget biztosítsunk.