fbpx

Milyen egy jó vezető? Legyen feddhetetlen, öntudatos, bátor, tiszteletteljes, agilis és az empatikus hozzáállás sem lenne hátrány. A lista szinte végtelen, hajlamosak vagyunk igen magas elvárásokat támasztani egy bizonyos pozíció betöltésére alkalmas személy felé. De vajon melyek azok a tulajdonságok, amelyek valóban elengedhetetlenek egy jó vezető számára? Összegyűjtöttük a 10 legfontosabbat.

 

1. Integritás

Az integritás az egyik legalapvetőbb tulajdonság az egyén és a szervezet számára, a felső szintű vezetők számára pedig egyenesen elengedhetetlen. Végeredményben elsősorban ők térképezik fel és határozzák meg a szervezet fő irányvonalát, valamint számtalan jelentős döntést hoznak meg. Egy kutatásból kiderült, hogy az integritás valódi vakfolt lehet a szervezetek számára, ezért érdemes biztosra menni és fejlődni a témában.

 

2. Delegálás

A delegálás a vezető egyik legfőbb feladata, habár időnként kimondottan nehéz hatékonyan alkalmazni. A cél nemcsak az, hogy vezetőként felszabadítsd magad, hanem hogy a delegálás megkönnyítse a csapatmunkát, autonómiát teremtsen és gördülékenyebb, illetve biztonságosabb működést biztosítson. A hatékony delegálás révén bizalom épül a csapattagok között, ráadásul az ellenérzések is mérséklődnek a feladatok iránt.

 

3. Kommunikáció

A hatékony vezetés és kommunikáció kéz a kézben jár.  A legjobb vezetők képzett kommunikátorok, akik nem csak információt közvetítenek, hanem inspirálnak és motiválnak is. Fontos, hogy egy jó vezető képes legyen meghallgatni az emberek véleményét, problémait és különböző szerepkörökben kommunikáljon velük. A szervezet és vezető közötti kommunikáció minőségé közvetlenül befolyásolja az üzleti stratégia sikerét is.

 

4. Öntudatosság

Noha ez egy inkább befelé irányuló vonás, az önismeret a jó vezető egyik legfontosabb tulajdonsága. Minél jobban megérted önmagad és felismered saját erősségeid és gyengeségeid, annál hatékonyabb lehetsz vezetőként. Te tudod, hogyan látnak mások, mit gondolnak rólad, amikor megjelensz? Szánj időt arra, hogy megismerd magad, akkor is, ha elsőre időpazarlásnak tűnik.

 

5. Visszajelzés

A rendszeres visszajelzés csapatod részére hatékonyabb munkavégzést biztosít. A célt akkor tudod elérni, ha jól korrigálod a közben felugró problémákat. Éppen ezért van szükség folyamatos visszajelzésekre is, hogy az irány egyenesen a tökéletes végeredmény felé vigyen. Mindegy, hogy jó vagy rossz egy visszajelzés, amennyiben megfelelően fogalmazod meg, mindenképp irányban tartja a folyamatokat, amivel csak nyerhetsz.

 

6. Befolyásolás képessége

Legtöbbünk számára a „befolyásolás” egy ellenérzést keltő szó, holott a jó vezető elsődleges tulajdonságai közé tartozik. Képesnek kell lennie meggyőzni az embereket, logikus érvekkel, vagy akár befolyásolási technikákkal. Ne keverjük ezt a szót a manipulációval. A befolyásolás magas érzelmi intelligenciát igényel és ha jól csinálod, akkor előrébb viszi a céget.

 

7. Empátia

Az empátia összefügg a munkateljesítménnyel, egyben a vezetési hatékonyság kritikus része. Ha befogadóbb, empatikusabb magatartást tanúsítunk, akkor az alkalmazottabbak lojálisabbak lesznek, ami igen fontos a cég számára. Az empátia elengedhetetlen a jó munkaerő megtartásához.

 

8. Bátorság

Nem könnyű felszólalni a munkahelyen, főként, ha visszajelzést szeretnénk adni valamire vagy negatívan értékelni egy kollégát. Talán éppen ez az oka annak, hogy nem mindenki alkalmas vezetőnek. Ahelyett, hogy elkerülnénk a problémákat és hagynánk, hogy a konfliktusok elfajuljanak, kellő bátorsággal kezelhetőek a hasonló helyzetek. A jó vezető tehát bátorság nélkül nem funkcionálhat megfelelően.

 

9. Tisztelet

Az emberek teljes mértékű tisztelete az egyik legfontosabb hozzáállás egy vezető részéről. Enyhíti a feszültséget és a konfliktusokat, bizalmat teremt és gördülékennyé teszi a munkamenetet. A tisztelet kultúrájának megteremtése többről szól, mint a tisztelet hiányáról, hiszen a tiszteletet sokféleképpen ki lehet mutatni. A legjobb módja az, ha jó hallgatóság vagyunk és meghajlgatjuk mások problémáját.

 

10. Az agilitás képessége

Az agilitás valójában azt jelenti, hogy akkor is tudod mit kell tenned, amikor fogalmad sincs arról, mit kell tenned. Amennyiben szokatlan körülmények közt is jó döntéseket hozol, akkor lehet, hogy már agilis vezető vagy. Amennyiben itt még akadnak hiányosságok, ne aggódj, mert az agilitás képessége fejleszthető, mint ahogy minden más fontos tulajdonság is. Töltsd ki tesztünket és ismerd meg magad jobban.

Olvass bele a könyvembe: A motivált munkatárs létezik

Csatlakozz a TeamGuide Vezetői Clubhoz!

A TeamGuide Vezetői Club közösséget teremt olyan vezetők számára, akik emberközpontú módon gondolkodnak a csapatukról, és akiknek fontos, hogy a beosztottaikkal bizalmi együttműködést alakítsanak ki. A csoporttal az a célunk, hogy felületet teremtsünk a tapasztalatok megosztására, vezetéspszichológiai tudást adjunk át a tagok fejlődéséhez, és persze kapcsolatteremtési lehetőséget biztosítsunk.