fbpx

Vezetőként talán te is érezted már úgy, hogy a feladatok megszámlálhatatlan mennyisége zúdul rád és nem is látod, hol a vége. Kifejezetten nehéz minden szituációban „jó vezetőként” dönteni és megfelelően priorizálni a teendőket. Elképzelhető, hogy benned is él egy kép arról, mi a jó vezető feladata és ez alapján igyekszel cselekedni. Eddigi tapasztalatainkból viszont az derült ki, hogy a legtöbben félreértelmezik a jó vezető legfőbb feladatait. Ezért engedd meg hogy tisztázzuk, mi is az a 3 alappillér, amire építened kell, ha egy jól működő cég feje szeretnél lenni.

 

Te is félreértelmezted?

 

Számos vezetőt kérdeztünk meg, hogy szerintük melyek a legfontosabb vezetői feladatok, amire általában 3 jellemző válasz érkezett.  Ezekből az első az irányítás. A második a szakmai támogatás a kollégák számára, tehát a válaszadó vezető szakértői szerepben értékeli magát hasznosnak.  A válaszok alapján pedig a harmadik vezetői feladat a számonkérés, a kontrollálás volt.

 

Azonban a szakmai támogatás, az irányítás és a számonkérés, mint legfőbb feladatok valójában egy idejétmúlt szakami szemléletet tükröznek. Ez természetesen nem baj, hiszen ez a generáció valóban ezt a példát látta leggyakrabban, nem könnyű ezen saját kútfőből változtatni.

 

A mai rohanó világ, a felgyorsult technológia viszont megváltoztatta ezeket az elvásárokat, a legfontosabb pedig az, hogy a vezetői szerepet ma már önálló identitásként kezeljük. A vezetői feladatok tehát már nem szakmai feladatok és nem a munkavégzéssel kapcsolatosak, hanem inkább a „people menedzsment” irányába mutatnak. Lássuk hát, melyik az új, 3 legfontosabb pillér?

 

A vezető 3 legfontosabb feladata

 

Kedvenc példám a háromlábú szék, ami szemléletesen mutatja, hogy a stabilitás csak akkor jöhet létre, ha a szék mindhárom lába kiegyensúlyozottan „részt vesz a munkában.” Éppen így egyensúlyoz ki egy céget is ez a 3 alappillér.

 

Az első a bizalom kiépítése és az együttműködés. Bizalmat kell kiépítened közötted és az alkalmazottak között, de a kollégák között is.

 

A második feladat, hogy a kollégákat fejlődésben tudd tartani. Azzal kell foglalkoznod, hogyan tudnád a folyamatokat jobban, hatékonyabban szervezni? Hogy milyen új kompetenciát tudnál megszerezni magadnak és a kollégáknak is. Milyen irányba induljatok, hogyan fejlődjetek, tanuljatok.  Arra kell gondolnod, hogyan emeld a kollégákat egyre magasabbra, hogyan léphettek egyről a kettőre.

 

Ezzel biztosítod a haladás érzését az alkalmazottak számára, ami pedig kifizetődik az egész cég számára. Abból a fejlődésből, amit egyéni szinten megvalósítanak, következik a vállalkozás fejlődése is.

 

A harmadik feladat a folyamatos hatékonyság elősegítése rendszerszinten és folyamatszinten egyaránt. Azon érdemes például elgondolkodnod, milyen új technológiákat tudnál bevonni, hogyan tudnál időt spórolni, hogyan tudnál pénzt spórolni? Hogyan tudnád hatékonyabbá tenni a munkavégzést? Itt mindenről szó van, ami a hatékonysággal kapcsolatos.

 

Ebben a 3 feladatban kell jó vezetőként helytállnod. Nézz vissza az előző hétre, vagy hónapra és elemezd, milyen lépéseket tettél annak érdekében, hogy ez a 3 pillér kiegyensúlyozott és stabil legyen?

 

Amikor célokat tűzöl ki, igyekezz úgy választani, hogy azok erre a három pillére épüljenek.  Olyan dolgot célozz meg, ami elősegíti a biztonságot, a bizalmat, az együttműködést, a folyamatos fejlődést és a hatékonyságot.  Ezek az alappillérek kitöltik a vezetői szerepet és nem azon kell gondolkozni, hogyan tudnád „jó vezetőként” többet kontrollálni a kollégákat.

Amennyiben érdekelne a továbbiakban is hasonló tartalom, vedd fel velünk a kapcsolatot és kövess minket a YouTube csatornánkon is.

 

További olvasnivalók:

A jó vezető 10 jellemzője

Vezetői kompetenciák

Hogyan lehetsz követendő példa a csapatod számára?

Olvass bele a könyvembe: A motivált munkatárs létezik

Csatlakozz a TeamGuide Vezetői Clubhoz!

A TeamGuide Vezetői Club közösséget teremt olyan vezetők számára, akik emberközpontú módon gondolkodnak a csapatukról, és akiknek fontos, hogy a beosztottaikkal bizalmi együttműködést alakítsanak ki. A csoporttal az a célunk, hogy felületet teremtsünk a tapasztalatok megosztására, vezetéspszichológiai tudást adjunk át a tagok fejlődéséhez, és persze kapcsolatteremtési lehetőséget biztosítsunk.