fbpx

Ha a helyzet úgy kívánja, bárkiből lehet vezető. Kevesen válnak azonban olyan vezetővé, akire felnéznek az emberek. Akit saját csapata vagy akár a szervezet egésze követendő példaként emleget. És hogy mire van szükség ahhoz, hogy ezt elérhesd?

A karizmatikus személyiség nem hátrány, azonban sokkal többet jelent, ha megérted azt, hogyan működnek az emberek, és tisztában vagy vele, mit várnak el egy jó vezetőtől.

Ebben a cikkben most mutatunk neked néhány tippet, melyek segítségedre lesznek abban, hogy követendő példa lehess a csapatod számára, és úgy irányíthass akár egy teljes céget, hogy annak alkalmazottjai valóban felnézzenek rád!

 

Mutass jó példát és játssz a szabályok szerint

Az, hogy vezetőként hogyan viselkedsz bizonyos helyzetekben, nagy hatással lehet csapatod, vagy akár az egész szervezet munkamoráljára. Fontos tehát, hogy mindennapos cselekedeteid azt a hozzáállást és magatartást tükrözzék, amit a munka során másoktól is elvársz.

Ha azt szeretnéd, hogy az emberek kövessék a példádat, fontos, hogy saját játékszabályaid rád is érvényesek legyenek. Ellenkező esetben gyorsan felmerülhet a „bort iszik, vizet prédikál” klasszikus esete, és pillanatok alatt elveszítheted a hitelességedet munkavállalóid, munkatársaid és partnereid szemében.

 

Légy szerethető, de tiszteletreméltó is egyben

Senki sem szereti azokat az embereket, akik félelemkeltéssel vagy szigorú viselkedéssel szeretnék kivívni maguknak a tiszteletet. Különösen igaz ez abban az esetben, ha a saját főnökünkről van szó.

Az igazán jó vezető képességeivel és személyiségével vívja ki magának a tiszteletet. Igazi szakember, akihez bárki, bármikor nyugodt szívvel fordulhat tanácsért és segít elrendezni a csapaton belül felmerülő problémákat, nézeteltéréseket is.

Fontos azonban, hogy ne ess át a ló túlsó oldalára, a munkavállalóidnak ugyanis irányításra van szükségük. Ha úgy kezeled őket, mint a közeli ismerőseidet, barátaidat, könnyen megeshet, hogy megrendül a beléd vetett bizalmuk. Éppen ezért törekedj mindig arra, hogy szerethető, szimpatikus, ámde erős kezű vezető legyél!

 

Legyél ura a saját érzelmeidnek

Bárkivel előfordulhat, hogy időnként elveszti a fejét. Az üzleti életben pedig rengeteg olyan szituáció adódhat, ami képes heves reakciót kiváltani még a legnyugodtabb emberből is. Vezetőként azonban meg kell tanulnod együtt élni az ilyen helyzetekkel és megfelelő módon kezelni őket.

Nem szabad megfeledkezni arról, hogy időről időre mindannyian lehetünk frusztráltak, dühösek és stresszesek a körülöttünk zajló dolgok miatt. Sosem szabad azonban ezeket az érzelmeket másokon levezetnünk. Ha belépünk az irodába, hagyjuk őket magunk mögött és koncentráljunk arra, hogyan hozhatjuk ki egy adott szituációból a legjobbat.

Ilyen módon biztosak lehetünk abban, hogy a munkahelyi légkör még a nehéz időkben is kevésbé lesz feszült, hiszen, ha a dolgozók egy felszabadult, határozott és energikus vezetővel dolgozhatnak együtt, a pozitivitás részben vagy teljes egészében rájuk is át fog majd ragadni.

 

Olvasd el ezt is: Csapattagból főnök: így birkózz meg a kihívással!

Olvass bele a könyvembe: A motivált munkatárs létezik

Csatlakozz a TeamGuide Vezetői Clubhoz!

A TeamGuide Vezetői Club közösséget teremt olyan vezetők számára, akik emberközpontú módon gondolkodnak a csapatukról, és akiknek fontos, hogy a beosztottaikkal bizalmi együttműködést alakítsanak ki. A csoporttal az a célunk, hogy felületet teremtsünk a tapasztalatok megosztására, vezetéspszichológiai tudást adjunk át a tagok fejlődéséhez, és persze kapcsolatteremtési lehetőséget biztosítsunk.