fbpx

Az emberek személyisége életük során folyamatosan csiszolódik és formálódik. Javarészt már gyermekkorban kialakul az, hogy valakinek milyen a személyisége. Carl Gustav Jung pszichológus szerint alapvetően két nagy csoportra oszthatók a személyiségük alapján az emberek: extrovertált és introvertált típusra. E két véglet között persze vannak átmenetek. A vezetői személyiségtípusok között sem lehet pontos és éles vonalat húzni, de alapjaiban véve személyiségük alapján besorolhatók valamelyik csoportba.

 

De vajon melyik vezetői személyiségtípus az, amely hatékonyabb lesz munkájában, az extrovertált, vagy az introvertált, vagy a kettő közti átmenet, azaz az ambivertált típus?

 

Az extrovertált vezetői személyiségtípus

 

Az extrovertált személyiség típusba tartozó emberek kifelé nyitottak a világra. Szeretnek a középpontban lenni, könnyen teremtenek kapcsolatokat, fontos számukra, hogy megmutassák magukat, értékeiket és képességeiket a külvilágnak. Nyitottak, és szívesen vesznek részt a szociális életben is. Sokkal inkább a tettek emberei, gyakran előbb beszélnek és csak azután gondolkoznak. Általában magas önbizalommal bírnak, és kedvelik az új feladatokat. Problémák esetén kiterjedt szociális hálójukra támaszkodnak.

 

Az extrovertált személyiségű emberek igen gyakran kerülnek vezetői pozícióba, mert nagyon jól tudják eladni magukat. Nem jelent problémát számukra másokkal együtt dolgozni, irányítani, nyilvánosság előtt beszélni, vagy éppen a történések középpontjában lenni.  Az extrovertált emberek a vezetői személyiségtípusok közül igen nagy hányadban töltenek be valóban vezető szerepet.

 

Az introvertált vezetői személyiségtípus

Az introvertált személyiséget a befelé fordulás jellemzi. Gyakran jellemzik őket félénk emberekként, pedig ez nem feltétlenül igaz. Egyszerűen csak tökéletes ellentétei az extrovertáltaknak, mivel sokkal inkább a higgadtság, átgondoltság jellemzi őket. Szeretik elemezni, átrágni a történéseket, és átgondolt döntéseket hozni. Rendszerint saját elvárásaiknak akarnak megfelelni, kevéssé érdekli őket a külvilág véleménye.

 

Szociális életükben visszafogottabbak, de semmi esetre sem antiszociálisak. Egyszerűen csak beérik kevesebb ismerőssel, baráttal. Kevésbé kezdeményezőek, sokkal inkább a kevesebb, de mélyebb kapcsolatot részesítik előnyben. Az extrovertált személyiségűeknél jóval ritkábban választják ki vezetői pozíció betöltésére.

 

Ambivertált vezetői személyiségtípusok

Mivel az extrovertált és introvertált személyek csak két véglete a személyiség típusoknak, így feltétlenül meg kell említeni a kettő közti átmenetet is, amelyet ambivertált személyiségtípusnak nevezünk.

 

Az ambivertált személyiségtípus az extrovertált és introvertált személyiség közötti átmenet, mely nagyon sok emberre jellemző. Teljesen jól érzik magukat társaságban, szívesen töltenek időt másokkal, részt vesznek a szociális életben, ugyanakkor tökéletesen jól elvannak magukban is a saját gondolataikkal. Motivációjuk mozgatórugóját nehéz megállapítani, hogy inkább a külvilágnak szeretnének bizonyítani, vagy saját, belső elvárásaiknak megfelelni.

Melyik a legjobb a vezetői személyiségtípusok közül?

Azt, hogy melyik személyiségtípusba tartozó ember jobb a vezetői pozíció betöltésére, nem lehet egyértelműen és lesarkítva kijelenteni. (Olvasd el azt is, hogy milyen a jó vezető személyiségjegyei!)  Az extrovertált emberek könnyebben érhetnek el vezetői beosztást nyitottságuknak köszönhetően. Mivel a tettek emberei, gyakrabban kerülhetnek olyan szituációba, amelyet az átgondolatlanságuk okoz. Kétségtelen azonban, hogy kiválóan tudnak embereket motiválni és vezetni is őket. Stílusuk miatt könnyebben konfrontálódhatnak, ha az átlagosnál nagyobb szabadságot igényelnének a beosztottjaik, vagy ők is hasonlóan nyitott személyiségűek.

 

Az introvertált személyiségű emberek ritkábban töltenek be vezető szerepet, pedig higgadt és átgondolt stílusuk, visszahúzódóbb természetük sokszor kifejezetten előnyös lehet vezetőként. Különösen akkor igaz ez, ha olyan kreatív, inkább extrovertált embereket kell irányítani, akik nagyobb szabadságot igényelnek és szeretnek előtérben lenni. Ilyen beosztottakkal az extrovertáltak sokkal nehezebben találnák meg a közös nevezőt.

 

A vezetői személyiségtípusok között az ambivertált vezető is tökéletesen alkalmas lehet a vezetésre. Mind a két szélsőséges személyiségtípus stílusjegyeit magában hordozza. Ha kell szerepel, ha kell átgondolja a dolgokat, és megfontolt döntést hoz. Az emberek kedvelik, de nem erőszakolja rá magát másokra, nem kell folyton a figyelem középpontjában lennie.

 

Kategorikusan kijelenteni nem lehet, hogy az extorvertált, az introvertált, vagy az ambivertált személyiségű ember a legjobb egy vezetői pozíció betöltésére. A vezetői személyiségtípusok közül bármelyik lehet jó és rossz vezető is. Nagyban befolyásolja, hogy milyen munkát kell elvégezni, és milyen a csapat, akit vezetnie kell.

A személyiség és a vezetői készségek is fejleszthetőek, ha megvan a szándék és a kitartás fejlesztésükhöz. Ha szeretnéd tudni, hogy milyen vezetői személyiségtípusod van, és mit tehetsz, hogy még jobb vezető legyél, keress minket és segítünk!

Mintzberg és Kotter szerint többféle csoportosítás is létezik, azonban a vezetői szerepek tanulhatók, fejleszthetők.

Ismerd meg a TeamGuide vezetői viselkedéselemzést, amellyel megismerheted és fejlesztheted magad!

Olvasd el ezeket is!

A jó vezető 10 jellemzője

Miért veszélyes az autokrata vezetés?

Olvass bele legújabb könyvembe: A motivált munkatárs létezik

Csatlakozz a TeamGuide Vezetői Clubhoz!

A TeamGuide Vezetői Club közösséget teremt olyan vezetők számára, akik emberközpontú módon gondolkodnak a csapatukról, és akiknek fontos, hogy a beosztottaikkal bizalmi együttműködést alakítsanak ki. A csoporttal az a célunk, hogy felületet teremtsünk a tapasztalatok megosztására, vezetéspszichológiai tudást adjunk át a tagok fejlődéséhez, és persze kapcsolatteremtési lehetőséget biztosítsunk.

További vezetési tanácsok: