fbpx

Kit nevezünk autokrata vezetőnek, mik az autokrata vezetési stílus legfőbb ismertetőjegyei, és hogyan kerülhetjük el azt, hogy mi magunk is autokrata vezetővé váljunk?

Ebben a bejegyzésben ezekre a kérdésekre mutatjuk meg a választ, és megtudhatod azt, miért nem helyes dolog a fontos döntésekben kizárólag a hatalmi pozícióra támaszkodni.

 

Ki is pontosan az autokrata vezető?

Autokrata vezetőnek nevezzük azt, aki önkényesen, hatalmi pozícióból végzi a vezetői munkáját. Az autokrata vezető diktatórikusan dönt és nem veszi figyelembe mások véleményét, még annak ellenére sem, ha ez a szervezet számára hasznos lenne.

Természetesen ez nem azt jelenti, hogy egy erőszakkal érvényesíti az akaratát. Egyszerűen arról van szó, hogy a döntések többségében saját hatalmi pozíciójára támaszkodik. De először is fontos tisztázni, hogy mit jelent a hatalmi pozíció, mikor rendelkezik egy vezető hatalommal.

Egyrészt akkor, ha valamilyen formában büntetni tud, ha meg tudja fosztani a munkatársakat, alkalmazottakat valamitől, vagy épp jutalmazni tudja őket. Rendelkezik tehát azokkal az erőforrásokkal, amelyekre másoknak szüksége van.

Sokak számára ez a hatalmi pozíció rendkívül komfortos, ennek köszönhetően pedig a döntéseik során is erre hagyatkoznak. Az ilyen vezetőket szoktuk általában autokrata vezetőknek nevezni.

 

Milyen hátulütői vannak az autokrata vezetési stílusnak?

Az egyik legnagyobb probléma az autokrata vezetéssel, hogy csökkenti a felfelé irányuló kommunikáció arányát. Ennek oka, hogy a beosztottak kissé félnek, tartanak az autokrata vezetőktől, így általában nem beszélnek nekik a szervezetet érintő problémákról, kizárólag a pozitív hírekről. Ez pedig rendkívül veszélyes, ugyanis nemcsak a döntéshozatalt nehezíti, de sokáig lappangó, súlyosbodó problémákhoz is vezethet.

Ezzel párhuzamosan megjelenik a szervezeten belül az alkalmazottak közti könyöklés, rivalizálás problémája is. Bizonyos munkatársak megpróbálnak a vezető kedvében járni, közel kerülni hozzá, ennek érdekében pedig nem riadnak meg attól sem, hogy másokat befeketítsenek, csorbítsák az érdemeiket.

Probléma lehet továbbá az energiaminimumra való törekvés és a kezdeményezés hiánya, ami rossz hosszabb távon rossz hatást gyakorol a szervezet produktivitására és többek közt új lehetőségek elszalasztásával s profitkieséssel is járhat.
A gondok persze általában nem egyszerre, hanem különböző fázisokban jelennek meg, azonban lassan, de biztosan képesek lerombolni a munkamorált és válságos helyzetbe hozni akár egy jól működő céget is, ami a vezető elleni szervezkedésben is kiéleződhet.

 

Hogyan ne essünk az autokrata vezetés hibájába?

Az autokrata vezetés összességében elszigetelődést eredményez a vezető számára. Ez pedig sokkal kevésbé hatékony működéshez vezet, időveszteséget, stresszt és produktivitáscsökkenést okoz. Minden igyekezete ellenére tehát az autokrata vezető befolyása sokkal inkább csökken, mint növekedne vagy stabil maradna.

Éppen ezért fontos, hogy mindig nyitottan álljunk a szervezetünket érintő kérdésekhez. Kezeljük partnerként a kollégákat. Hiszen, ha együttműködő félként tekintünk rájuk, akkor sokkal könnyebb lesz velük hatékonyan együtt dolgozni. Adjunk visszajelzéseket számukra és mutassuk meg, hogy fontos a véleményük.

Ez nagyban csökkenti az elszigetelődés és az elutasító viselkedés kialakulását, és hozzájárul ahhoz, hogy vezetőként egy jól működő, virágzó, emberközpontú szervezetet építhessünk.

Olvass bele a könyvembe: A motivált munkatárs létezik

Csatlakozz a TeamGuide Vezetői Clubhoz!

A TeamGuide Vezetői Club közösséget teremt olyan vezetők számára, akik emberközpontú módon gondolkodnak a csapatukról, és akiknek fontos, hogy a beosztottaikkal bizalmi együttműködést alakítsanak ki. A csoporttal az a célunk, hogy felületet teremtsünk a tapasztalatok megosztására, vezetéspszichológiai tudást adjunk át a tagok fejlődéséhez, és persze kapcsolatteremtési lehetőséget biztosítsunk.