fbpx

Egy vállalkozás hatékonysága, sikeressége nagyban múlik a vezető személyiségén, az általa képviselt vezetői stíluson. Az, hogy a vezető milyen stílust képvisel, nagyban meghatározza a munkahelyi légkört, a termelékenységet és a munkavégzés hatékonyságát. A vezetői stílusok között nem lehet egyértelműen megállapítani, hogy egyik jobb lenne, mint a másik. Az eltérő munkahelyek eltérő feladatokat jelentenek, melyek elvégzéséhez más és más vezetői stílus szükséges a hatékonysághoz.

 

A Lewin féle vezetői stílusok

 

Kurt Lewin, amerikai-német pszichológus úttörő szerepet töltött be a modern társadalmi-, szervezeti- és alkalmazott pszichológia területén. 1938-ban határozta meg a vezetői stílusok három fajtáját: az autokratikus, a demokratikus, és a Laissez-Faire típusú vezetői stílust. Lewin elmélete a mai napig fontos alapját képezi a vezetéselméleti szakirodalomnak, és számos kutatásnak, megfigyelésnek is az alapjául szolgált.

 

Az autokratikus vezető

 

Az autokratikus vezető a tekintélyelvűségre esküszik. Pontosan meghatározza a feladatokat, mindenkinek megvan a maga feladata, amelytől eltérni nem lehet. Nem kér tanácsot a beosztottaktól, nem kéri ki véleményüket a feladat végrehajtásával kapcsolatban, mindent egymaga dönt. Nem kér, sokkal inkább utasít, vagy parancsot ad a feladat végrehajtására. A munkát kritikus szemmel követi nyomon, gondolkodás nélkül szóvá teszi, ha valami a munkafolyamatban nem úgy történik, ahogy ő meghatározta.

 

Az autokratikus vezetői stílus előnye a kiemelkedő teljesítmény. A vezető kikényszeríti a beosztottjaiból az elvárt teljesítményt, folyamatos kontroll alatt tartja a dolgozókat. Ez a fajta vezetői hozzáállás elsősorban olyan munkahelyeken szükséges és előnyös, ahol fontos a szigorúság, és akár emberéletek is múlhatnak egy vezető döntésén. Ilyen munkahelyek többek között a rendőrség, katonaság, tűzoltóság, egészségügyi szolgálatok, stb.

 

Hátránya a munkahelyi légkör minősége, mivel a munkavállalók szinte feleslegesnek érzik magukat az egyszemélyes kontroll miatt. Ha a vezető távol van, a munka hatékonysága azonnal visszaesik, a teljesítmény jelentősen csökken.

 

A demokratikus vezetői stílus

 

A vezetői stílusok között a demokratikus vezető a beosztottjaival közösen határozza meg a feladatokat és azok végrehajtását. Egyenrangú félként tekint munkatársaira, nem emeli ki magát közülük. Mindenki megkapja a szükséges információt a munkájának elvégzéséhez, a munka kiadása sokkal inkább kérés, mint utasítás. A demokratikus vezető figyelembe veszi a munkának az emberi oldalát is, és kész kompromisszumokat kötni. Tekintélye nem pusztán a beosztásán alapul, hanem szakmai tudásán, emberi viselkedésén.

 

Előnye, hogy baráti légkör uralkodik a munkahelyen és folyamatosan jó teljesítményt képesek nyújtani az általa vezetett csoportok. Ha a vezető nincs jelen, akkor is folyamatosan jó teljesítmény érhető el. A kreatív munkavégzésnek hatékony táptalaja lehet, a dolgozók jó ötletekkel állhatnak elő.

Hátránya, hogy vezetőként nagyon nehéz mindig megtalálni a közös nevezőt a beosztottakkal, mely sok esetben hátráltathatja a munka gyors és hatékony elvégzését.

 

Laisser fair vezető

 

A Laisser fair stílus a vezetői stílusok között a legnagyobb mozgásteret engedi a dolgozóknak. Az ilyen vezető elmondja a munka elvégzéséhez legfontosabb, nélkülözhetetlen tudnivalókat, majd háttérbe vonul. A munka elvégzését teljes egészében a beosztottakra bízza, számára a lényeg, hogy el legyen végezve. A munkavégzés menete nem igazán érdekli. Minden szükséges eszközt a beosztottjai rendelkezésére bocsát, és csak annyit kér, hogy legyen elvégezve a feladat anélkül, hogy neki foglalkozni kelljen vele.

 

Előnye, hogy amennyiben a beosztottak tudják, hogyan végezzék el a feladatot, hatalmas lendületet és önbizalmat adhat ez a fajta szabadság. Különösen hatékony lehet ez a kreatív szakmákban, mint pl reklám, marketing, PR, ahol mindenki szakértője a saját területének és a pontos munkameghatározás csak hátráltatná kreativitásukat.

 

A beosztottak szabadsága, amely az előnye ennek a vezetési stílusnak, könnyen a hátrányát is jelentheti. Ha a beosztottak nem rendelkeznek elegendő tudással, tapasztalattal és önbizalommal a munka elvégzéséhez, könnyen kudarcba fulladhat a munka elvégzése és káosz alakul ki.

 

Melyik a legjobb a vezetői stílusok közül?

Azt, hogy a vezető stílusok közül melyik a legjobb, nem lehet megállapítani. Mindig az adott munkahely, feladatkör és a munkavállalók személyisége dönti el, hogy melyik vezetői stílus a leghatékonyabb. Katonai feladatok végrehajtásához nem lehet szabad kezet adni a katonáknak, pontosan meg kell határozni, hogy mi a feladatuk és nem lehet eltérni tőle.

A szabadabb, kreativitást igénylő munkakörök esetén pedig nem lehet meghatározni pontosan és szigorúan, hogy hogyan hajtsák végre a feladatokat a munkavállalók, hiszen ez pont a kreativitást ölné ki a munkájukból.

Minden munkakörnek, minden munkahelyi csoportnak a megfelelő vezetőt kell megtalálni, aki a vezetői stílusok közül azt képviseli, amely a leghatékonyabb munkavégzést teszi lehetővé.

A vezetői stíluson kívül még külön meg kell említeni a vezetői személyiségtípusokat is. Nem mindegy ugyanis, hogy egy vezető extrovertált, introvertált vagy a kettő közötti, az ambivertált típusba tartozik.

Külön fejezetet, akarom mondani cikket érdemel az is, hogy vajon melyek a jó vezetői tulajdonságok.

Ahogy látod, nem mindegy, hogy milyen szempontból közelítjük meg, hogy vajon milyen a jó vezető. Függ a stílustól, a személyiségjegyeitől, a tulajdonságától is.

De a jó hír, hogy mindez fejleszthető, és elemezhető is. Ehhez pedig nem kell mást tenned, mint kérni a TeamGuide® Viselkedésanalízis vezetői modulját, amellyel megismerheted és fejlesztheted magad!

Olvass bele legújabb könyvembe: A motivált munkatárs létezik

Csatlakozz a TeamGuide Vezetői Clubhoz!

A TeamGuide Vezetői Club közösséget teremt olyan vezetők számára, akik emberközpontú módon gondolkodnak a csapatukról, és akiknek fontos, hogy a beosztottaikkal bizalmi együttműködést alakítsanak ki. A csoporttal az a célunk, hogy felületet teremtsünk a tapasztalatok megosztására, vezetéspszichológiai tudást adjunk át a tagok fejlődéséhez, és persze kapcsolatteremtési lehetőséget biztosítsunk.

További vezetési tanácsok: