fbpx

„Segítség, csapattagból vezető lettem!” – talán ez a téma a leggyakoribb, amit a középvezetőktől szoktunk hallani. Sokan ugyanis nem tudják, hogyan is birkózzanak meg a felelősséggel és a kihívással, ami ilyen módon egyik napról a másikra a nyakukba szakad.

Nem kell azonban megijedni, ha valaki csapattagból vagy kollégából lesz vezető. Most mutatunk néhány tippet, amelyek segítenek abban, hogy kezelni tudd a helyzetet és könnyedén vedd az előtted álló kihívásokat.

 

Miért ijednek meg sokan a vezetői feladatoktól?

Ha valaki egy csapatban dolgozik, egy közösség része. Ha pedig kiválasztják arra, hogy ő lássa el a vezetői feladatokat, az sok változással jár. Egyrészt megváltozik a viszonya a kollégákkal, másrészt a korábbinál nagyobb felelősség szakad a nyakába. Éppen ezért nem meglepő, ha a jövőbeli feladatok miatt különböző félelmei támadnak.

Nem feltétlenül kell azonban pánikba esni, ha ilyen szituációba kerülünk. Ha néhány dologra odafigyelünk, egész biztos, hogy kezelni tudjuk majd a helyzetet, és olyan vezető válik belőlünk, aki minden szempontból kiválóan tudja irányítani a csapat munkáját. Ami pedig talán a legfontosabb, hogy olyan embernek marad meg a kollégák szemében, akihez bátran fordulhatnak problémáikkal, megbeszélnivalóikkal.

 

De hogyan kezeljük hatékonyan, ha vezetővé lépünk elő?

A hatékony vezetővé válás egyik legfontosabb lépése, hogy mindig élesen húzzuk meg a határvonalat a korábban ellátott feladatok, illetve az új, vezetői pozíció között. Ez alapvetően nem nehéz feladat: egy székfoglaló beszéd segít abban, hogy lenyugtázzuk a helyzetet, hivatalossá tegyük a változást, ezáltal tudatosítva azt a kollégákban is.

De miről is szól egy ilyen esemény? Először is: mondjuk el, mit érzünk a szituációval kapcsolatban, hogyan látjuk a jövőt. Beszéljünk velük arról, hogy hogyan tudják elfogadni a helyzetet. Fejezzük ki az érzelmeinket és bátran tegyünk ki az asztalra mindent, beleértve az esetleges félelmeinket is.

Szintén fontos, hogy megdicsérjük a kollégákat. Mindenkiről mondjunk név szerint egy-egy jó szót. Dicsérjük meg a szaktudásukat, munkához való hozzáállásukat, kiemelkedő képességeiket. A lényeg, hogy mindezt természetesen és könnyedén, hiszen ez nyugtázza azt, hogy az „emberi arcunkat” újdonsült vezetőként sem fogjuk elveszíteni.

Végezetül pedig fogalmazzuk meg azt is, hogy mi az, ami számunkra fontos, mit várunk a csapattól, hogyan is képzeljük el a további jövőbeli együttműködést. Helyezzük a hangsúlyt az iránymutató kommunikációra, és tudatosítsuk a munkatársakban, hogy mindenki véleménye számít.

 

A legfontosabb a helyes kommunikáció

Összességében elmondható, hogy egy hirtelen jött előléptetés kezelése nem mindig egyszerű feladat. Ha azonban megfelelően feléptett módon lépsz az új pozícióba, nagy baj már nem lehet. Ha nyugtázod a helyzetet, megdicséred a kollégákat és megfogalmazod, mi az, ami a további együttműködés szempontjából fontos mindkét fél számára, a jövőbeli működés alapjai sínre kerülnek.

A megfelelő kommunikáció és a nyitottság a szakértelemmel párosulva tehát egész biztosan segít majd abban, hogy az új pozíciódhoz méltó vezető lehess. Abban az esetben persze, ha a megfelelő mértékű önbizalomról sem fogsz megfeledkezni.

 

Ha videón néznéd meg, itt találod:

 

Olvass bele a könyvembe: A motivált munkatárs létezik

Csatlakozz a TeamGuide Vezetői Clubhoz!

A TeamGuide Vezetői Club közösséget teremt olyan vezetők számára, akik emberközpontú módon gondolkodnak a csapatukról, és akiknek fontos, hogy a beosztottaikkal bizalmi együttműködést alakítsanak ki. A csoporttal az a célunk, hogy felületet teremtsünk a tapasztalatok megosztására, vezetéspszichológiai tudást adjunk át a tagok fejlődéséhez, és persze kapcsolatteremtési lehetőséget biztosítsunk.