fbpx

A bizonyos időközönként tartott célkitűző beszélgetések sokak számára ismerősen csengenek, hiszen a cégeknek és persze az embereknek szüksége van célokra. A tapasztalatok alapján azonban úgy tűnik, hogy a legtöbb vezető bizonyos szinten nyűgként éli meg a célkitűző beszélgetéseket. Alább bemutatjuk azt, hogyan érheted el, hogy az efféle beszélgetéseknek hosszú távon haszna is legyen.

 

A célkitűző beszélgetések igen fontos momentumok egy cég életében, azonban csak akkor lehet elsöprő hatásuk, ha valóban történnek is lépések a célok elérése érdekében. A vállalkozások éves, féléves vagy negyedéves célokat állítanak fel, amelyek elérése általában nagy erőfeszítésbe kerül a munkatársak számára.

 

A terv elkészítése, a vele járó munka sokkal inkább tűnik nyűgnek, mint működő eszköznek. A célkitűzés végeztével egy általános, kollektív megkönnyebbülés lehet jellemző az egyénekre és a csapatra is.  Általában egy „Végre túl vagyunk rajta” felsóhajtással kísérve. Ezután hátra dőlünk, hiszen vége a nagy feladatnak, a többit megoldják a kollégák.

 

A lényeg veszik el

 

A célkitűző beszélgetések és az ehhez hasonló tevékenységek valójában igen hasznos eszközök is lehetnének, ha megfelelően használjuk ki azokat. Sajnos a lényeg veszett el belőlük, mégpedig az, hogy a célok ne csak üres ígéretek maradjanak és valóban cselekedjünk az elérésük érdekében. A célkitűző beszélgetések után telik-múlik az idő és gyakran nem történik semmi.

 

Honnan tudhatod azonban azt vezetőként, hogy mégis jó úton haladnak-e a kollégák a vállalati célok elérésében? Honnan tudhatod, hogy egy bizonyos kollega el fogja érni az adott célt? Honnan tudjuk, hogy megteszi-e a szükséges lépéseket? Hogyan segíthetjük a beosztottat, hogy elérje az adott célt?

 

Egyik kedvenc példám: képzeld el, hogy egy kollégának hatalmas telket adsz, hogy 6 hónapon belül művelje azt meg és ültessen rá kukoricát. A cél tehát tiszta, akárcsak a terv. Egy hónap elteltével minden bizonnyal látni szeretnél pár lépést, igaz?  Megvan-e egyáltalán az ásó a cél eléréséhez? A céges célokkal azonban gyakran hiányzik ez a szemléletmód.

 

A vezetők gyakran elfelejtik ezt. Ha megvolt a célkitűző beszélgetés azonban egy hónap múlva fogalmunk sincs, hogy vajon megmozdult- e az illető kolléga, valamit nem jól csinálunk. Lehet, hogy nem jók a mérőszámaink vagy nem figyelünk oda eléggé a kolléga tevekénységére, igényeire, a rendelkezésére álló eszközökre.

 

Gyakori, hogy cégek olyan mérőszámokat tűznek ki, amelyek objektíven mérhetőek. Amelyek majd negyed év, fél év végén vagy akár egy év után kerülnek kiértékelésre. Egészen addig fogalmuk sincs, hogy vajon jó irányba haladnak-e az ügyek.

 

Honnan tudod, hogy jó irányba haladtok?

 

Miből látom vezetőként azt, hogy a kolléga munkája jó? Hogy az valóban cél felé visz-e? Vajon megcsinálja azokat a tevekénységeket, amelyek sikerre viszik a projektet? Ezeket a kérdéseket mindig tedd fel magadban a célkitűző beszélgetések után, hiszen a cél nem a letudás, hanem az, hogy végig vigyük velük a projektet.

 

Fontos, hogy milyen célokat tűzünk ki egyáltalán: állítsd magad fejlődési üzemmódba. Ne állapotokat akarj elérni, hanem magát az utat akard bejárni. Eleve olyan célokat érdemes kitűzni, amelyek fejlődésre sarkallnak. Koncentrálj arra, hogy miben kell változtatni, mit kell jobban, hatékonyabban csinálni? Milyen kompetenciákat kell megszerezni? Az így kitűzött célok többet adnak, mint gondolnád.

 

Fontos, hogy tudd, hogyan fogod látni megvalósult-e a cél. Főleg akkor, ha a kitűzött cél a viselkedéssel vagy a hozzáállással kapcsolatos. Ilyen esetben mindenképpen legyenek mérhető eredmények. Ne csak a cél legyen a szemed előtt, hanem az odavezető út is. Hogyan tudod a legjobban végig kísérni a kollégát ezen az úton? A cél elérése kettőtök sikere lesz. Vezetőként a legfontosabb feladat, hogy folyamatos fejlődésben tudd tartani az embereidet. A cikk videós verzióját itt találod.

 

További olvasnivalók:

Megköszönöd vagy megdicséred?

A feedback jelentősége: így ösztönözzük dolgozóinkat a munkájukkal kapcsolatos visszajelzésre

A köszönet ereje: hogyan adjunk pozitív visszajelzést munkavállalóinknak?

Olvass bele a könyvembe: A motivált munkatárs létezik

Csatlakozz a TeamGuide Vezetői Clubhoz!

A TeamGuide Vezetői Club közösséget teremt olyan vezetők számára, akik emberközpontú módon gondolkodnak a csapatukról, és akiknek fontos, hogy a beosztottaikkal bizalmi együttműködést alakítsanak ki. A csoporttal az a célunk, hogy felületet teremtsünk a tapasztalatok megosztására, vezetéspszichológiai tudást adjunk át a tagok fejlődéséhez, és persze kapcsolatteremtési lehetőséget biztosítsunk.