fbpx

A kiégési szindróma (burnout) veszélye minden olyan munkavállalót veszélyeztet, aki folyamatosan magas teljesítmény kényszernek van kitéve, mely napjainkban szinte bármilyen munkakörben előfordulhat.

A kiégés jelenségét elsőként a segítő szakmák (orvosok, egészségügyi dolgozók, segítő szakemberek, rendőrök) dolgozóinál mutatták ki, de számos más területen tevékenykedők esetében is felfedezhető a kiégés, bármilyen munkakörben jelentkezhetnek tünetei. Bekövetkezése nem törvényszerű, a kiégés megelőzése lehetséges a megfelelő módszerekkel!

 

A kiégéshez vezető út

 

A kiégés egy hosszútávú folyamat, nem egyik napról a másikra alakul ki. A szakemberek többféle módon definiálták már a kiégést, és határozták meg a kiégés szakaszait is. A burnout szakaszainak jellemzése során eltéréseket tapasztalhatunk a témával foglalkozó szakemberek elméletei között.

Freudenberger szerint, aki elsőként deifninálta a burnout szindrómát, 12 lépés vezet a teljes kiégéshez, míg Edelwich Brodsky és Georg E. Becker 5 pontban határozta meg a kiégéshez vezető utat. A kiégés szakaszairól korábban már itt írtunk.

 

Bármelyik szakember által definiált lépéseket vesszük is alapul, a kiégéshez vezető út a kezdeti lelkesedés szakaszától a teljes motiváció vesztésig tart. A munka hatékonysága és a munkavállaló lelkesedése lépésről lépésre csökken, valamint magánéleti, munkahelyi problémák, konfliktusok kialakulásához vezetnek.

 

A kiégés megelőzése kinek a feladata?

 

A kiégés megelőzése elsősorban a munkahely feladata, de nem hárítható pusztán a munkáltatóra, annak megelőzéséért mindkét félnek tenni kell. Kölcsönösen kell segíteni egymást a kiégés megelőzése, elkerülése érdekében.

 

A munkáltatónak a legfontosabb feladata, hogy felismerje a kiégés veszélyeit és biztosítsa a feltételeket annak megelőzése érdekében. A munkavállalónak pedig meg kell húzni a határokat munka és magánélet között, időt fordítani saját magára, az igényeire, szükségleteire.

 

Mit tehetsz munkáltatóként a kiégés megelőzése érdekében?

 

A kiégés elkerüléséhez fontos, hogy ismerd a munkavállalókat, és odafigyelj szükségleteikre, igényeikre. Sokat tehetsz a munkahelyi kiégés megelőzése érdekében az optimális munkahelyi körülmények megteremtésével:

 

 • Átlátható és teljesíthető, reális célokat kell kitűzni a dolgozók elé
 • Munkavállalók elismerése erkölcsi és anyagi értelemben egyaránt
 • Szükséges munkaeszközök, munkakörülmények biztosítása
 • Szakmai továbbképzések biztosítása
 • Rendszeres szakmai visszajelzések, értékelések
 • Közös munkahelyi programok, csapatépítő foglalkozások
 • Dolgozók véleményének meghallgatása, és felhasználása a mindennapi munkamenet szervezésében
 • Új munkavállalók mentorálása, beilleszkedésének segítése

 

Ha munkáltatóként legalább ezekre odafigyelsz, sokat tehetsz az általános munkamorál javítása és a burnout megelőzése érdekében.

 

Hogyan kerüld el a burnoutot munkavállalóként?

Munkavállalóként egy új munkahelyen mindig lelkesen vágunk bele a feladatok végzésbe, és meg akarjuk váltani a világot, hogy bebiztosítsuk a helyünket a munkában. Jó esetben ez az önmagunkkal szemben támasztott teljesítmény kényszer idővel egészséges szintre csökken, és megtaláljuk az egyensúlyt a munka és a magánélet között.

 

Ha azonban folyamatosan irreálisan magasak saját magunkkal szemben támasztott elvárásaink, mindig a lehető legmagasabbra rakjuk a lécet, majd azt vesszük észre, hogy a munkánk rendszeresen megjelenik magánéletünkben is, biztos, hogy elindultunk a kiégés útján. Ahhoz, hogy ezt elkerüld, néhány dolgot érdemes szem előtt tartanod:

 

 • Ismerd meg önmagad, képességeid
 • Reális célokat tűzz ki magad elé
 • Ne vidd haza a munkádat
 • Rendszeresen tölts megfelelő időt minőségi pihenéssel
 • Kapcsolódj ki a munkahelyeden is (igyál egy kávét, sétálj egyet, ebédelj a kollegákkal)
 • Tartsd a kapcsolatot a számodra fontos emberekkel
 • Találd meg azt a tevékenységet, ami kikapcsol (olvass, sportolj, relaxálj)

 

A kiégés megelőzése lehetséges, de szükséges hozzá annak felismerése, hogy a burnout valódi veszélyeket rejt mind a dolgozók egészségére, mind a vállalkozás teljesítményére. A megelőzés, mint minden probléma kialakulásának esetében, itt is hatalmas szerepet játszik. Fordíts megfelelő energiát önmagad, és munkatársaid, beosztottjaid megismerése, hogy hosszú távon, közösen és eredményesen dolgozhassatok együtt a sikerekért!

Ez a cikk a kiégés megelőzéséről szólt, de ha többet szeretnél tudni a témáról, olvasd el a kiégés cikket, mely átfogóan leírja a teljes képet!

 

Olvass bele legújabb könyvembe: A motivált munkatárs létezik

Csatlakozz a TeamGuide Vezetői Clubhoz!

A TeamGuide Vezetői Club közösséget teremt olyan vezetők számára, akik emberközpontú módon gondolkodnak a csapatukról, és akiknek fontos, hogy a beosztottaikkal bizalmi együttműködést alakítsanak ki. A csoporttal az a célunk, hogy felületet teremtsünk a tapasztalatok megosztására, vezetéspszichológiai tudást adjunk át a tagok fejlődéséhez, és persze kapcsolatteremtési lehetőséget biztosítsunk.

További kiégéssel kapcsolatos cikkek: