fbpx

Gyakran előfordul egy munkahelyen, hogy az alkalmazottak elkezdik a munkahelyi kiégés, másnéven a burnout szindróma tüneteit mutatni. A csökkenő teljesítmény, az érdektelenség, a kedvetlent dolgozók, a csökkenő produktivitás kialakulása egyértelmű jelei a kiégésnek.

A stresszel teli, folyamatosan nagy nyomást jelentő, teljesítményorientált munkakörökben dolgozókra különösen nagy veszélyt jelent a munkahelyi kiégés. Munkáltatóként különösen fontos feladat a tünetek felismerése, és kezelése, de még inkább a burnout megelőzése.

 

Hogyan ismerd fel a munkahelyi kiégés jeleit, és mit tehetsz ellene? Ebből a cikkből megtudhatod!

 

Mi az a munkahelyi kiégés?

A munkahelyi kiégés egy olyan tünetegyüttest jelent, amely a hosszútávon fennálló, folyamatosan magas elvárások, valamint a magas teljesítmény kényszer miatt alakul ki az embereknél. Az állandó stresszhelyzet miatti fokozott érzelmi megterhelés az embereknél mentálisan, érzelmileg és fizikailag jelentkező kifáradás jön létre, melynek következménye a kiégés.

 

Eredetileg olyan segítő munkakörök esetében kezdték vizsgálni, mint a különböző egészségügyi problémákban segédkező terapeuták, orvosok, rendőrtisztek. Olyan munkakörökben dolgozóknál, akiknek a munkája nagyon magas elvárásokkal, lemondással jár, de megbecsültségük általában alacsony. Napjainkra azonban a jelenlegi, nyugati teljesítményorientált munkakultúra miatt bármilyen munkakörben jelentkezhetnek a munkahelyi kiégésnek a tünetei.

 

Munkahelyi kiégés kialakulása, jelei

A munkahelyi kiégésig vezető út egy hosszútávú folyamat. Külső és belső tényezők egyaránt hozzájárulnak. A legtöbb esetben a folyamatosan magas teljesítménykényszer miatt fennálló munkahelyi stressz váltja ki a kiégést, de a burnoutnak egyéni, személyes okai is lehetnek. Amikor egy dolgozó egyszerűen túl sokat vár el magától, nagyon könnyen kialakulhat nála a kiégés. A teljesítmény orientált embereknél, az esetleges sikertelenségek miatti kudarcérzet hamarabb vezet a munkahelyi kiégéshez, mint azoknál, akik alacsonyabb elvárásokat támasztanak önmagukkal szemben munkahelyükön.

 

A munkahelyi kiégést a legtöbb esetben ezekről a jelekről ismerheted fel akár saját magadon, akár munkatársaidon vagy beosztottjaidon:

  • Kimerültség tünetei, fáradékonyság, ami pihenés, szabadság hatására sem múlik el
  • Hazaviszed a munkádat, görcsös megfelelési kényszer
  • Fásultság, visszahúzódás, folyamatosan védekező viselkedés
  • Munkateljesítmény csökkenés
  • Alacsony önértékelés, depresszió
  • Fokozott érzékenység, intolerancia
  • Negativizmus, cinizmus, személyiségbeli változások, pl közönyösség, túlérzékenység, kommunikáció megváltozása munkában és magánéletben egyaránt

 

Mit tehetsz a munkahelyi kiégés ellen?

A munkahelyi kiégés ellen mind a munkáltatónak, mind a munkavállalónak tenni kell. Ehhez nélkülözhetetlen a felek közötti rendszeres és egyértelmű kommunikáció, egymás és saját magunk ismerete, segítése.

 

Munkáltatóként fontos, hogy minden alkalmazott tudja a feladatait, melyek reálisan elérhetők legyenek. A rendszeres visszajelzések elengedhetetlenek, hogy a munkavállalók motiváltak maradhassanak a munkavégzés közben.

A munkahelyi motiváció lehet anyagi és erkölcsi jellegű is. Egyes kutatások megállapították, hogy a pénz önmagában nem elég motiváló tényező, az erkölcsi, társadalmi elismerések jobban hatnak a munkakedvre, mint pusztán az anyagi juttatások. Lehetőleg kerülni kell a túl monoton munkavégzést, és lehetőséget kell biztosítani a kikapcsolódásra is.

 

Munkavállalóként tudni kell, hogy hol a határ a munka és a magánélet között. Reális elvárásokat kell felállítani magunkkal szemben, és nagy figyelmet kell szentelni a megfelelő mennyiségű és minőségű pihenésnek, kikapcsolódásnak. Mindig meg kell tudni találni a munkában a motivációs tényezőket, és a problémákat jelezni, nem magunkban tartani.

 

Ha már tapasztalod a munkahelyi kiégés jeleit kollégáidon, vagy magadon, tegyél a kialakult helyzet ellen! Vedd fel velünk a kapcsolatot és segítünk a megfelelő munkahelyi légkör helyreállításában, a motiváció kialakításában és fenntartásában, hogy a céged szerethető munkahely legyen, tele motivált alkalmazottakkal!

További olvasnivaló: 3 tévhit a kiégésről, amit minden vezetőnek ismernie kell

Olvass bele legújabb könyvembe: A motivált munkatárs létezik

Csatlakozz a TeamGuide Vezetői Clubhoz!

A TeamGuide Vezetői Club közösséget teremt olyan vezetők számára, akik emberközpontú módon gondolkodnak a csapatukról, és akiknek fontos, hogy a beosztottaikkal bizalmi együttműködést alakítsanak ki. A csoporttal az a célunk, hogy felületet teremtsünk a tapasztalatok megosztására, vezetéspszichológiai tudást adjunk át a tagok fejlődéséhez, és persze kapcsolatteremtési lehetőséget biztosítsunk.

További cikkek burnout, kiégés témában: