fbpx

Egy vezetőnek nap mint nap fontos dolgokban kell döntenie. Olyanokban, amelyek a teljes szervezet jövőjét képesek lehetnek meghatározni. Ezeket a döntéseket ráadásul sokszor gyorsan kell meghozni, éppen ezért fontos, hogy a válaszadás terén rutinosak legyünk.

Ez nem egyszerű feladat, és sok évnyi tapasztalat szükséges hozzá. A tapasztalatszerzéssel pedig sajnos sokszor a rossz döntéshozatal is együtt jár.

Most azonban mutatunk három olyan kérdést, amelyek neked is segíthetnek abban, hogy vezetőként a legszorultabb helyzetekben is határozott, jó döntéseket hozhass és ballépések nélkül fejlődhess!

 

Első kérdés: megvannak a készségeink az adott a feladat elvégzéséhez?

Bizonyos esetekben előfordul, hogy egy szervezetként (vagy szervezet vezetőjeként) olyan feladatokkal találjuk szemben magunkat, melyeket szeretnénk elvégezni, azonban nem feltétlenül rendelkezünk az ehhez szükséges készségekkel. Ilyenkor túlságosan sok energiát és felesleges erőforrást ölhetünk abba, hogy ne maradjunk alul. Ez pedig végeredményben ahhoz vezet, hogy az adott projektet veszteséggel zárjuk.

Fontos tehát, hogy mielőtt elvállalunk egy feladatot, kérdezzük meg magunktól: valóban le tudjuk küzdeni azt? Rendelkezünk az elvégzéséhez szükséges készségekkel? Elegendő erőforrással bír a szervezetünk ahhoz, hogy bevállaljuk az adott projektet?

Ezeket a kérdéseket akkor is érdemes feltenni magunknak, ha egy, már folyamatban lévő munka hosszabb távon sem hoz eredményt. Ilyenkor gondoljuk újra a munkafolyamatot és próbáljunk meg olyan ütemtervet kialakítani, ami hatékonyabban illeszkedik készégeinkhez és a rendelkezésre álló erőforrásokhoz.

 

Második kérdés: hozzájárul-e az adott feladat a jövőbeli növekedéshez?

Mielőtt belevágunk egy projektbe, érdemes elgondolkodnunk azon, miért is vállaljuk azt. Esetleg anyagi szempontból jövedelmező és hozzájárul a cégünk jövőbeli növekedéséhez? Vagy egyszerűen csak nem akartuk, nem merünk rá nemet mondani?

Sok vezető gondolja úgy, hogy egyetlen munkát sem szabad elutasítani, különösen nem olyan bizonytalan időkben, mint amilyeneket manapság élünk. Az igazság azonban az, hogy minden esetben érdemes mérlegelni azelőtt, hogy fejest ugranánk egy projektbe.

Ha úgy látjuk, hogy az adott feladat hosszabb távon nem járul hozzá a szervezet növekedéséhez, érdemes inkább elengednünk. Könnyen előfordulhat ugyanis, hogy a befektetett energia és az erőforrások nem térülnek meg, ami pedig a befektetett idő és energia mellett sokszor komoly anyagi erőforrásokat is felemészthet. Mindig tartsuk tehát szem előtt vállalatunk érdekeit, és ha valami nem hajt hasznot, nem járul hozzá a növekedéshez, nem segíti a szakmai előrelépést, koncentráljunk inkább más feladatokra.

 

Harmadik kérdés: Miért nem vagyunk képesek elengedni egy feladatot?

Végül, de nem utolsósorban érdemes megkérdezni magunktól azt, hogy miért mondunk minden projektre kényszeresen igent. Miért hagyjuk, hogy túl sok munka szakadjon a nyakunkba annak ellenére is, ha túlterheltek vagyunk.

Attól félünk, hogy egy visszautasított munka csorbítaná vállalatunk presztízsét? Vagy épp attól, hogy egy-egy kieső projekt túlságosan nagy anyagi megterhelést okozna? Esetleg attól, hogy más képtelen lenne jól elvégezni az adott feladatot? Amint képesek leszünk megválaszolni azt, hogy miért nem szeretnénk elengedni bizonyos projekteket, rá fogunk jönni arra is, hogy hogyan kezeljük hatékonyan a túlzott intenzitással nyakunkba szakadó feladatokat.

Ha nem szeretnénk bizonyos munkákra nemet mondani, jó megoldás például a projektek kiszervezése. De nem szabad megfeledkezni arról sem, hogy bizonyos esetekben nincs más megoldás, és nemet kell mondanunk. Előfordulhat ugyanis, hogy vállalatunk sikere vagy akár személyes jólétünk, mentális egészségünk is múlhat ezen.

Olvass bele a könyvembe: A motivált munkatárs létezik

Csatlakozz a TeamGuide Vezetői Clubhoz!

A TeamGuide Vezetői Club közösséget teremt olyan vezetők számára, akik emberközpontú módon gondolkodnak a csapatukról, és akiknek fontos, hogy a beosztottaikkal bizalmi együttműködést alakítsanak ki. A csoporttal az a célunk, hogy felületet teremtsünk a tapasztalatok megosztására, vezetéspszichológiai tudást adjunk át a tagok fejlődéséhez, és persze kapcsolatteremtési lehetőséget biztosítsunk.