fbpx

Ha valaki először kerül vezetői szerepbe, előfordulhat, hogy gondot okoz számára a székfoglaló beszéd felépítése és előadása. Pedig ez egy nélkülözhetetlen lépés annak érdekében, hogy jó munkatársból igazán megbecsült vezetővé váljunk.

Ebben a bejegyzésben megmutatjuk, milyen egy székfoglaló beszéd felépítése, hogy miért van rá szükség, és azt is, hogy mi az, aminek egy igazán jó vezetői székfoglaló beszédben mindenképp szerepelnie kell.

 

Mit jelent a székfoglaló beszéd?

A székfoglaló beszéd rendkívül magasztosan hangzik, azonban nem annyira misztikus dolog, mint sokan elsőre gondolnák. Tulajdonképpen nem más, mint egy rövid meeting, melynek keretein belül az újdonsült vezető összehívja a kollégákat, akik a csoportjába tartoznak. Felvázolja számukra a kialakult helyzetet, hogy hogyan képzeli el a saját vezetői szerepét, illetve azt, hogy hogyan látja a csoport jövőbeli munkáját és működését.

Sokan úgy gondolják, hogy ez egy jelentéktelen dolog, a valóságban azonban igenis megvan a székfoglaló beszéd súlya. Hiszen mind az újdonsült vezetőnek, mind pedig a kollégáknak segít tisztába tenni a szituációt és meghatározni a jövőbeli, hatékony irányvonalat. Ez pedig azt jelenti, hogy semmiképp sem szabad félvállról venni.

 

Miért fontos a székfoglaló beszéd?

Azok számára, akik korábban nem dolgoztak vezetőként, a változás gyakran ijesztő és szokatlan lehet. A székfoglaló beszéd megírása azonban segít abban, hogy elhelyezkedjünk a vezetői szerepben. Hogy tisztábban lássuk céljainkat és feladatköreinket, ennek köszönhetően pedig tisztábban és hatékonyabban is tudjuk őket kommunikálni a csapatunk felé.

A székfoglaló beszéd segít abban, hogy az egyik szituációból ne csak átfolyjunk a másikba, azaz csapattagból megfelelő módon lépjünk át a vezetői szerepbe. Ez egyrészt a jövőbeli célok meghatározása, másrészt pedig a bizalom kiépítése miatt is fontos, hiszen a helyzet nemcsak számunkra, de a kollégák számára is új és furcsa lehet.

Ennek tükrében érdemes a székfoglaló beszédet minél hamarabb megírnunk és elmondanunk, hogy a helyzetet a munkatársakban, csapattagokban is tudatosítsuk, és megfelelő módon kérhessük a segítségüket, együttműködésüket, illetve határozhassuk meg a közös siker szempontjából fontos feladataikat.

 

Felejtsük el az üres szavakat

A székfoglaló beszéd lényege az, hogy irányt szabjon a csapat jövőbeli működésének. Éppen ezért tartózkodjunk attól, hogy csupán üres, közhelyes szavak összessége legyen. Fontos, hogy újdonsült vezetőként nyugtázzuk a helyzetet és irányt szabjunk a kollégáknak. Mutassuk meg nekik, hogy céltudatosak vagyunk, azonban együttműködőek is. A távlati célok eléréséhez ugyanis a teljes csapat együttműködésére szükség lesz, egy jó vezető pedig ennek minden esetben tudatában van.

Végül pedig érdemes megjegyezni azt, hogy minden vezetőnek saját egyéni stílusa van, egy vezetői székfoglaló esetében pedig leginkább a személyre szabott, hiteles megközelítés tud hatékony lenni. Az említett dolgok azonban segítenek abban, hogy az általunk írt és prezentált beszéd a meeting során igazán sikeres és hatékony legyen.

Olvass bele a könyvembe: A motivált munkatárs létezik

Csatlakozz a TeamGuide Vezetői Clubhoz!

A TeamGuide Vezetői Club közösséget teremt olyan vezetők számára, akik emberközpontú módon gondolkodnak a csapatukról, és akiknek fontos, hogy a beosztottaikkal bizalmi együttműködést alakítsanak ki. A csoporttal az a célunk, hogy felületet teremtsünk a tapasztalatok megosztására, vezetéspszichológiai tudást adjunk át a tagok fejlődéséhez, és persze kapcsolatteremtési lehetőséget biztosítsunk.