fbpx

Vezetőként az élet nem mindig habostorta. Az egész céget kézben kell tartanod, instruálnod kell a beosztottak munkáját és a legapróbb részletekre is oda kell figyelned.

Ha azonban nem lazítasz egy évben legalább 1-2 hetet, a stressz a nyakadra ülhet, ami idővel a Te és céged teljesítményén is meglátszik majd.

Éppen ezért most megmutatjuk neked, hogyan pihenheted ki magad úgy a nyáron, hogy a céged közben olajozottan működhessen, és a lazítás ne menjen a produktivitás kárára.

 

Mire érdemes figyelned, mielőtt szabadságra mész?

Az első és egyben talán legfontosabb dolog, hogy indulás előtt zárd le az összes olyan, nyitott ügyet, ami az emberekkel kapcsolatos. Ne maradjanak olyan nyitva hagyott people management ügyek, mint például egy teljesítményértékelés, bértárgyalás vagy konfliktuskezelés. A nyitva hagyott ügyek ugyanis bizonytalanságot okoznak a munkatársakban, ami a hiányodban a bizalom, a munkamorál és a teljesítmény csökkenéséhez vezethet.

Ülj le minden közvetlen beosztottaddal, és beszéld át velük azt a konkrét cselekvési tervet, ami segít abban, hogy a távollétedben a dolgok a megfelelő kerékvágásban haladjanak. A célok legyenek akkor is megfogalmazva, ha nagyrészük magától értetődő vagy rutinfeladat. Abból ugyanis, ha tisztába tesszük az elvárásokat, sosem lehet baj. Ellenkező esetben viszont könnyedén állhat elő váratlan helyzet.

 

A rutin jelentősége: szokások, amiket a hiányodban sem szabad megszakítani

Fontos, hogy a távolléted alatt a kollégák ne essenek ki abból a szokásos ritmusból, ami egyébként meghatározza a hétköznapjaikat. Érdemes ugyanúgy megtartani a státuszmeetingeket, a normális esetben megszokott értekezleteket. Ilyenkor persze érdemes kijelölni valakit, aki a helyedbe lép és összehívja, levezényli, menedzseli a fontos megbeszéléseket.

Ebben az esetben érdemes olyasvalakit választanod, akik a kollégák ügyes-bajos dolgaikkal is fordulhatnak. Valaki olyat, aki képes bizonyos mértékig helyettesíteni téged. Ez azért is jó, mert amikor visszatérsz, egy kézből kaphatod meg a fontos információkat, és egyszerűen megtudhatod, mi is történt a távolléted ideje alatt.

 

Így lehet igazán sikeres a pihenés: engedd el a problémákat

Annak érdekében, hogy a pihenés valóban pihenés legyen, indulás előtt fontos, hogy átformáld a gondolkodásodat: tudatosítsd magadban, hogy a szabadság célja a feltöltődés. A mindennapi problémák és a stressz elengedése.

Ne gondolj a céggel kapcsolatos dolgokra, hiszen épp ez a pihenés értelme. Hogy feltöltődj és új lendületet kapj az újrakezdéshez. Készítsd elő a szabadságot és zárd le a még lezáratlan ügyeket. Gondoskodj arról, hogy a kollégák tartani tudják a ritmust, és találj egy megbízható helyettest, aki a mindennapi teendőket képes helyetted kézben tartani.

Ilyen módon egész biztos. hogy a százszázalékos figyelmed nélkül is minden rendben megy majd, a visszatérés után pedig egészen új szemszögből láthatod a munkával kapcsolatos kérdéseket. Ezáltal sokkal könnyebben találhatsz megoldást a távozásod előtt még megoldhatatlannak tűnő problémákra is.

 

Nézd meg a videót is:

Olvass bele a könyvembe: A motivált munkatárs létezik

Csatlakozz a TeamGuide Vezetői Clubhoz!

A TeamGuide Vezetői Club közösséget teremt olyan vezetők számára, akik emberközpontú módon gondolkodnak a csapatukról, és akiknek fontos, hogy a beosztottaikkal bizalmi együttműködést alakítsanak ki. A csoporttal az a célunk, hogy felületet teremtsünk a tapasztalatok megosztására, vezetéspszichológiai tudást adjunk át a tagok fejlődéséhez, és persze kapcsolatteremtési lehetőséget biztosítsunk.