fbpx

A konfliktusokról szóló témák szinte kimeríthetetlenek, hiszen gyakran van a terítéken egy nézeteltérés, kiváltképp a munkahelyen. Vezetőként pedig hatalmas szereped van abban, hogy ezek a konfliktusok megoldódjanak és ne fajuljanak tovább. Tippjeinkkel és rugalmas gondolkodásmódoddal könnyebben kiigazíthatod a problémákat a munkahelyen és azon kívül is. Vágjunk is a közepébe, mi a teendő amikor egy konfliktus rajzolódik ki előtted.

 

Állítsd be a színpadot

Egy konfliktus a végletekig eszkalálódhat, egészen szélsőséges esetekben verekedés is lehet a vége. Ezt nyilván mindenki szeretné elkerülni, de persze már egy kisebb konfliktust is érdemes „kezelésbe venni”. Amikor tehát meg szeretnéd oldani a helyzetet, akkor meg kell teremtened a megfelelő légkört.

Fontos, hogy a kollégák megértsék, hogy itt most a konfliktus megoldása lesz a cél. Fejezd ki őszinte vágyad arra, hogy megértsd, mi okozta a konfliktust. Hangsúlyozd, hogy szeretnél együtt dolgozni a megoldáson.

 

Nevezd nevén a gyereket

Hallgasd meg a felek nézőpontjait, érd el, hogy objektíven és világosan magyarázzák el a szemszögüket. Nagyon is nehéz az érzelmekről beszélni, főképp a munkahelyen. Az asszertív kommunikáció készsége emiatt rengeteget segíthet az ilyen helyzetekben.

Nagyon fontos, hogy megelőzzük a túláradó érzelmek kirobbanását, amit egy elfojtott konfliktus kitűnően képes generálni. Éppen ezért próbáld meggyőzni a feleket, hogy őszintén nyitott vagy a nézőpontjuk megismerésére. Érd el, hogy valóban beszéljenek a problémáról is és fejezzék ki érzelmeiket.

 

Hallgass jól

Nagyon hasznos, ha előítéletek nélkül tudod meghallgatni a kollegákat. Tegyél fel kérdéseket, erősítsd meg vagy cáfold az elhangzottakat, de ne ítélkezz. Ez egyébként kiváló alkalom arra is, hogy gyakorold az aktív hallgatást. Nyugtázd, ha megértetted a nézőpontjukat és ha nem világos valami, kérj új példákat tőlük.

 

Kezdd a kezelést

Amikor a kollegák kiventillálták magukat, elérkezett az ideje annak, hogy elkezdjetek a megoldás felé lépdelni. Határozd meg a kölcsönös megegyezés lehetséges pontjait. Ez az első lépés a konfliktus megoldása felé. Kérd meg őket, hogy a kompromisszum érdekében ajánljanak fel gyakorlati megoldásokat, amelyeket hajlandóak is megtenni.

 

Határozd meg a megoldásokat

Most a cél olyan megoldások azonosítása, meg elősegíti a két fél indítékait, céljait. Most nem a bíráskodás a cél, hanem az új ötletek generálása. Megfogalmazhatsz alternatív nézőpontokat is, mint például „Lenne vajon más megoldás XY-ra?” A legfontosabb, hogy légy hajlandó a kompromisszumra, hiszen nem győzni akarunk, hanem megoldást találni.

 

Dolgozz ki cselekvési tervet

Készítsetek egy cselekvési tervet, amelyet minden fél hajlandó végrehajtani a megoldás érdekében. Fejezd ki elismerésed azért, amiért hozzájárultak a probléma megoldáshoz. Mondd el, hogy szívesen beszélnél újra a témáról később, hogyan sikerül megvalósítani a kompromisszum általi megegyezést.

Ne feledd, hogy vezetőként bár kezdeményezhetsz konstruktív beszélgetést, a szituáció általában mindig hevesebb párbeszédet és vitát foglal magában az érintettek között. Ezt viszont neked kell jól kezelned és az biztos, hogy ez egyáltalán nem könnyű.

Vedd fel a pozitív hozzáállásod a konfliktus megoldásához, találd meg a pozitív aspektusokat a szituációban. Az sem baj, ha megőrződ a humorérzéked. Amennyiben asszertíven és nyugodtan vagy képes kezelni ezeket a helyzeteket, le tudod csillapítani a hasonló éles szituációkat.

Előző cikkünkben bővebben kifejtettük, hogy miért nem érdemes elkerülni a konfliktusokat, csekkold le itt. Ezen kívül, ha készen állsz a következő szintre lépni, vegyél részt vezetőképzésünkben is, ahol a legesszenciálisabb skilleket sajátíthatod el.

 

Olvass bele a könyvembe: A motivált munkatárs létezik

Csatlakozz a TeamGuide Vezetői Clubhoz!

A TeamGuide Vezetői Club közösséget teremt olyan vezetők számára, akik emberközpontú módon gondolkodnak a csapatukról, és akiknek fontos, hogy a beosztottaikkal bizalmi együttműködést alakítsanak ki. A csoporttal az a célunk, hogy felületet teremtsünk a tapasztalatok megosztására, vezetéspszichológiai tudást adjunk át a tagok fejlődéséhez, és persze kapcsolatteremtési lehetőséget biztosítsunk.