fbpx

A jó munkahelyi légkör kialakítása és fenntartása nagyon fontos feladat minden munkahelyen. A munkahelyi kapcsolatok a jó légkör kialakulásában komoly szerepet játszanak.

 

Miért fontosak a jó munkahelyi kapcsolatok?

 

A munkahelyen töltött idő a mindennapjaink igen jelentős részét teszi ki. Az ébren töltött idő több, mint felét munkával töltjük. Fontos, hogy ezt olyan közegben töltsük, ahol szeretünk lenni. A munkahelyi kapcsolatok minősége nagyban befolyásolják a munkatársaink hangulatát, mindennapi életüket és termelékenységüket. Ha kialakul egy jó közösség, akik kiállnak egymásért, segítenek egymásnak, az a vállalkozás sikerességének egyik pillére lehet.

 

Ha jó munkahelyi kapcsolatok épülnek ki a kollégák között, az egy olyan tényező a vállalkozás életében, amely hosszú távon segít megtartani a kollégákat, azaz csökkenthető vele a fluktuáció. Ha a munkatársak jól érzik egymás között magukat, sok esetben még akkor sem váltanak munkahelyet, ha a konkurencia jobb fizetést ígér nekik.

 

A munkahelyeken gyakran szövődnek akár életre szóló barátságok is, melyek megkönnyítik a munkában felmerülő nehézségeket. Törekedni kell arra, hogy a munkatársak megismerjék egymást, és lehetőleg jól érezzék egymás között magukat.

 

Hogyan alakíthatjuk ki a jó munkahelyi kapcsolatokat?

 

A jó munkahelyi kapcsolatok kialakulása nem egyik napról a másikra megy végbe. Ezt segíthetjük, ha már az elejétől tudatosan építünk fel egy munkahelyi csoportot. A jó munkahelyi közösségek kialakulásának egyik alappillére, hogy az egymáshoz személyiség alapján leginkább összeillő munkatársak kerüljenek egy-egy csoportba.

Már a munkatársak kiválasztásánál fontos figyelni a személyiségükre. Ha a megfelelő, egymással együtt dolgozni tudó munkatársakat vesszük fel, jóval gyorsabban és könnyebben alakulhat ki köztük jó kapcsolat.

 

A közösen átélt élmények hatására is kialakulnak a jó munkahelyi kapcsolatok. A közös élmények lehetnek munkahelyen belüliek. Egy-egy nagyobb munkahelyi cél elérése vagy a felmerülő nehézségek leküzdése segít a munkahelyi kapcsolatok kialakulásában. Fontos, hogy a munkatársak munkán kívül is megismerjék egymást. Egy-egy csapatépítő tréning akár munkahelyen belül, vagy kívül remek lehetőséget biztosít arra, hogy a munkatársak megismerjék egymást és elmélyülhessenek a kapcsolatok.

 

Jó munkahelyi kapcsolat kialakítása vezetőként

 

A vezetők és beosztottak egymáshoz fűződő viszonya nagyban befolyásolja egy vállalkozás sikeres működését. Vezetőként nehéz meghúzni a határt a beosztottakkal való viszonyban. Sok vezető szeretne jó főnök lenni, melyet a jó munkahelyi kapcsolatok kialakításával próbál elérni. Ez jó irány, azonban meg kell tudni húzni egy vonalat, mert a vezetői tekintély csorbulhat. Ha egy vezető és egy beosztott között túlságosan mély, baráti kapcsolat alakul ki, nehézzé válhat a mindennapi élet a munkahelyen.

 

Nehéz szakmai alapokon döntéseket hozni, ha az barátaink életét befolyásolja. Vezetőként fontos figyelni arra, hogy ezeket a munkahelyi kapcsolatokat helyén tudjuk kezelni. Fontos a jó viszony kialakítása a beosztottakkal, de vezetőként elsősorban a vállalat irányítása a feladatunk, nem a baráti kapcsolatok kialakítása. Ha szükséges fel kell vállalni a beosztottakkal szemben a konfliktusokat, dönteni kell és tudni kell fegyelmezni, számonkérni, vagy éppen jutalmazni. Egyik sem túl szerencsés, ha azt olyan valakivel szemben kell megtennünk, akihez baráti kapcsolat fűz.

 

A munkahelyi kapcsolatok maguktól is kialakulnak, amint egy csoport elkezd együtt tevékenykedni. Ahhoz, hogy ez jó irányba történjen és a vállalat célkitűzéseit minél inkább támogassa, irányítani kell. Ehhez szükséges egy jó és támogató vezető, akivel egy jó csapat minden akadályt legyőzhet.

 

 

Olvass bele a könyveimbe!

Csatlakozz a TeamGuide Vezetői Clubhoz!