fbpx

Napjaink felgyorsul világában különösen fontos, hogy cégvezetőként megtanuld beosztani az idődet. Hogy miért? Azért, mert a megfelelő időbeosztás nem csupán a munkát teszi hatékonyabbá, de a magánéletben is hozzájárul a mindennapok kiegyensúlyozottságához.

A tökéletes időbeosztás megalkotása azonban nem egyszerű feladat. Annak érdekében, hogy képesek legyünk kialakítani a számunkra ideális megoldást, meg kell tanulnunk priorizálni feladatainkat. Ebben a cikkben megmutatjuk azt, hogyan vághatsz neki a feladatnak.

 

Miért fontos a megfelelő vezetői időbeosztás?

Az, hogy vezetőként megtanuld beosztani az idődet, rendkívül fontos. Először is azért, mert a hatékony időbeosztás segít minimalizálni az időveszteséget és maximalizálni a produktivitást. Biztos te is tudod, hogy a vezetőknek sok esetben számos feladatot egyszerre kell kezelniük. Éppen ezért lényeges, hogy megtalálják az optimális módját a munka- és szabadidő szétválasztásának és a rendelkezésre álló idő megfelelő beosztásának.

A megfelelő időbeosztás a csapatunk motivációja szempontjából is lényeges. Ha a vezetőként képes vagy az időt hatékonyan kezelni, azzal jó példát mutatsz a munkatársak számára, akik önmaguk is hajlamosabbak lesznek arra, hogy hatékonyan kezeljék a rendelkezésükre álló időt. Ez a hozzáállás nagyban csökkenti a munkával járó stresszhelyzetek kialakulásának lehetőségét és hozzájárulhat a jobb teljesítményhez is.

Végül, de nem utolsósorban a tudatos tervezés nemcsak a munkában, de a magánéletben is fontos. Lehetővé teszi, hogy időt szánjunk magunkra, feltöltődjünk. A kiegyensúlyozott életvitel pozitív hatással van az egészségre, a kapcsolatokra és az általános boldogságra, arról nem is beszélve, hogy a jobb munkahelyi teljesítményhez is hozzájárul.

 

Hogyan priorizáld a feladataidat?

Mint ahogyan már említettük, a megfelelő időbeosztás szempontjából nélkülözhetetlen a feladatok priorizálása. Az alábbiakban mutatunk néhány tippet, melyek segítenek abban, hogy Te is valódi profiként rangsorolhasd a teendőidet.

Az első lépés a prioritások hatékony felállításában az, hogy az üzleti célokat szem előtt tartva kiválaszd a legfontosabb feladatokat. Ezek lehetnek hosszú távú projektek vagy akár az aznapi sürgős teendők is. A lényeg, hogy minden esetben lebegjen a szemed előtt egy nagyobb cél, melyhez hozzájárul az adott feladatok elvégzése.

Amennyiben ez megvan, érdemes kidolgoznod egy fontossági és sürgősségi mátrixot. Ez a módszer lehetővé teszi, hogy a feladatokat fontosságuk és sürgősségük szerint kategorizáld. A mátrix felállítása során az azonnal elvégzendő, fontos feladatoknak elsőbbséget kell élvezniük, de ne feledd, hogy a kevésbé fontos, de hosszú távú célokat szolgáló teendőkre is figyelmet kell fordítanod!

A hatékonyság további növelése érdekében érdemes a különböző feladatok elvégzésére külön idősávokat meghatároznod. Legyen meg mindennek a saját ideje, ilyen módon elkerülheted, hogy elpazarold az értékes idődet. Ha pedig úgy látod, hogy túl sok a teendő, néhány feladatot nyugodtan adj ki olyan munkatársaknak, akik rendelkeznek a problémamegoldáshoz szükséges készégekkel. Bizonyos feladatok átadása vagy épp kiszervezése nagy segítség lehet az időhatékonyság növelésében. Emlékezz mindig arra, hogy a túlságosan sok teendőben hamar elmerülhet az ember!

Végül, de nem utolsósorban fontos, hogy szem előtt tartsd a prioritásokat, időről időre újraértékeld őket, és mindig olyan feladatokat helyezz előtérbe, melyek az aktuális célok elérése szempontjából nélkülözhetetlenek. A rugalmasság segít abban, hogy a szervezet a lehető leggyorsabban reagáljon a piaci környezet változásaira, ezáltal pedig minden körülmény mellett versenyképes maradjon.

Tudd meg, mit gondolnak a munkatársak és optimalizáld  a motiváltságukat!

Olvass bele a könyvembe: A motivált munkatárs létezik

Csatlakozz a TeamGuide Vezetői Clubhoz!

A TeamGuide Vezetői Club közösséget teremt olyan vezetők számára, akik emberközpontú módon gondolkodnak a csapatukról, és akiknek fontos, hogy a beosztottaikkal bizalmi együttműködést alakítsanak ki. A csoporttal az a célunk, hogy felületet teremtsünk a tapasztalatok megosztására, vezetéspszichológiai tudást adjunk át a tagok fejlődéséhez, és persze kapcsolatteremtési lehetőséget biztosítsunk.