fbpx

A mindennapos munka során gyakran találjuk magunkat olyan szituációkban, amikor dönteni kell. Ez sokszor komoly stresszhelyzetet idézhet elő. Ezért fontos, hogy megfelelő döntési itinereket adjunk a kollégáknak, melyek megmutatják a helyes irányt.

De mit jelent egész pontosan a döntési itiner? Hogyan segíthet a priorizálás terén és hogyan teheti magabiztosabbá tenni a dolgozókat a mindennapos munkavégzés során? Ebben a bejegyzésben ezt a témakört fogjuk részletesebben körbejárni.

 

Mit jelent a döntési itiner?

A döntési itiner kifejezés a döntéshozatal folyamatára utal, és az angol „decision itinerary” szóösszetételből származik. Gyakorlatilag egy strukturált megközelítést jelent a döntéshozatalhoz, amely segíti az embereket abban, hogy célirányosan és hatékonyan hozhassanak döntéseket.

Ez a módszer nemcsak nagyobb léptékű vagy komplex döntések esetén alkalmazható, hanem mindennapi helyzetekben is segíthet. Például, ha egy személynek vagy csapatnak a mindennapi életben vagy a munkában kell döntéseket hoznia, a döntési itiner egy strukturált keretet biztosít, amely segíti a hatékony gondolkodást és megkönnyíti a döntések meghozatalát.

 

Priorizálási itiner: hogyan segít összpontosítani?

A döntési dilemma egyik alfaja, mellyel a munka során gyakran találkozhatunk, az úgynevezett priorizálási dilemma. Abban az esetben beszélünk erről, ha egy kolléga nem tudja eldönteni, hogy mik a megfelelő prioritások, mivel kezdjen foglalkozni. Ez a helyzet különösen jellemző azokra a fejlődő cégekre, amelyek egyszerre sok projekttel foglalkoznak és a napi operatív feladatok mellett rengeteg egyéb tevékenységre kell koncentrálniuk.

A prioritási itiner fontos feladata, hogy segítsen a prioritások meghatározásában és a lényeges információk összegyűjtésében. Gyakran előfordul, hogy olyan helyzetekben kell döntést hoznunk, amikor rengeteg információ és lehetőség áll rendelkezésünkre. A döntési itiner ilyenkor segíthet az információ kezelésében és a figyelem koncentrálásában, így mindig a legfontosabb szempontokra tudunk összpontosítani.

 

Miért fontos a priorizálási itiner?

Sokan vannak, akik úgy érzik, hogy képesek egyszerre megbirkózni minden feladattal. A megosztott figyelem azonban egy idő után könnyen vezethet ahhoz, hogy hibákat vétünk. Könnyen okozhat stresszt, ami leterhelheti az elménket és a szervezetünket és hosszabb távon kiégéshez is vezethet. Ez pedig nem csupán az egyén, de a cég szempontjából is rendkívül káros.

Éppen ezért vezetőként mindig résen kell lenni. Fontos, hogy ha egy kollégának több projektet kell vinnie, több szálon futnak az események, akkor adjunk a számára egy priorizálási itinert. Egy útmutatót ahhoz, hogy mikor mit csináljon, melyik projekt a legfontosabb, mivel kell feltétlenül haladni.

Ilyen módon elkerülhető a túlterheltség és a figyelem túlzott megoszlása, ami hosszabb távon nemcsak a produktivitás növekedéséhez, de az élhető, boldog munkakörnyezet kialakulásához is hozzájárul.

Videóban itt tudod megnézni:

 

Olvass bele a könyvembe: A motivált munkatárs létezik

Csatlakozz a TeamGuide Vezetői Clubhoz!

A TeamGuide Vezetői Club közösséget teremt olyan vezetők számára, akik emberközpontú módon gondolkodnak a csapatukról, és akiknek fontos, hogy a beosztottaikkal bizalmi együttműködést alakítsanak ki. A csoporttal az a célunk, hogy felületet teremtsünk a tapasztalatok megosztására, vezetéspszichológiai tudást adjunk át a tagok fejlődéséhez, és persze kapcsolatteremtési lehetőséget biztosítsunk.