fbpx

Sok szervezetfejlesztési és vezetőfejlesztési módszertan esetében tapasztalható, hogy a kollégákat egyfajta tárgyi erőforrásnak tekinti, tárgyként kezeli őket. Olyan eszközként, amelyek különböző tulajdonságokkal bírnak, ennek köszönhetően igény szerint állíthatók csatasorba.

Ez a fajta hozzáállás elméleti szempontból látszólag hasznos lehet, a valóságban azonban komoly károkat okozhat a szervezet életben. Most megmutatjuk neked azt, miért veszélyes, ha a kollégákra tárgyi eszközként tekintesz, és azt, hogy hogyan lehetsz sokkal sikeresebb vezető, ha csapatban gondolkodsz!

 

Miért káros, ha eszközként tekintünk a munkatársakra?

A munkához szükséges eszközökben egyvalami közös: a legtöbb olyan tulajdonságokkal rendelkezik, amelyeken, ha belebetegszünk sem tudunk változtatni. Gondoljunk például egy autóra, egy számítógépre vagy egy gépsorra. Bizonyos szempontból ezek az eszközök is fejleszthetők, azonban saját, anyagi korlátokkal rendelkeznek, a legfőbb tulajdonságaik statikusak.

Ezzel szemben az emberi erőforrás egészen máshogy működik. Az embereket nem készen kapjuk. Önálló személyiséggel, tudattal és elképzelésekkel rendelkeznek. Ezek a dolgok pedig a környezeti hatások, a körülmények és rengeteg egyéb dolog hatására folyamatosan formálódnak.

Sok vezető ennek ellenére úgy gondolja, hogy a munkavállalók már egy kész kompetenciahalmazzal rendelkeznek. Éppen ezért minden feladatra meg kell találni azokat az embereket, akik már „készen vannak”, akik azonnali eredményeket tudnak előállítani. Ezeket az embereket azonban nem megtalálni, sokkal inkább „létrehozni” kell.

 

De mit jelent az, hogy „létrehozni”?

A „létrehozni” szó esőre talán durván hangzik, azonban, ha megnézzük mi áll mögötte, máris érteni fogjuk, hogy ebben az esetben nem lekezelő, pejoratív értelemben használjuk. Természetesen ugyanis a munkavállalókról továbbra sem szeretnénk eszközként beszélni.

A „létrehozni” kifejezés alatt éppen ezért itt azt értjük, hogy vezetőként az egyik legfontosabb dolgunk az, hogy az embereket fejlesszük. Megmozdítsuk, inspiráljuk, együttműködésre ösztönözzük őket.

A fejlődés és a tanulás lehetősége rendkívül fontos annak érdekében, hogy a munkavállalók jobban érezzék magukat a munkakörnyezetükben. Ezáltal pedig hatékonyabban tudjanak dolgozni, jobban tudjanak teljesíteni, együttműködőbbek legyenek és jobban szeressék őket az ügyfelek és saját kollégáik.

 

Vezetőként fontos az emberközpontú szemlélet

Összességében elmondható, hogy ha a kollégák jól érzik magukat a bőrökben, ha érzik, hogy munkájuk során fejlődnek és haladnak, boldogabbak és elégedettebbek lesznek. Minél boldogabbak és elégedettebbek, annál szívesebben dolgoznak és annál jobb teljesítményt nyújtanak. Egyszóval, ha a munkavállalókra nem tárgyi eszköz, egyszerű erőforrásként tekintünk, az egy klasszikus win-win szituációt eredményez.

Vezetőként tehát sose tekints úgy a kollégákra, mint kész kompetenciahalmazra. Sokkal inkább egy motiválható, fejleszthető közegre, melynek tagjaival, ha képes vagy megfelelő módon együttműködni, meghozzák majd a várva várt produktivitásnövekedést és sikert a szervezeted számára.

Olvass bele a könyvembe: A motivált munkatárs létezik

Csatlakozz a TeamGuide Vezetői Clubhoz!

A TeamGuide Vezetői Club közösséget teremt olyan vezetők számára, akik emberközpontú módon gondolkodnak a csapatukról, és akiknek fontos, hogy a beosztottaikkal bizalmi együttműködést alakítsanak ki. A csoporttal az a célunk, hogy felületet teremtsünk a tapasztalatok megosztására, vezetéspszichológiai tudást adjunk át a tagok fejlődéséhez, és persze kapcsolatteremtési lehetőséget biztosítsunk.