fbpx

A vezetői kompetencia nem csak értelmi (kognitív) tulajdonság, hanem szerepet játszik benne a motiváció, a képességek, készségek, attitűdök, érzelmi(emocionális) tényezők is. Mint az érzelmi intelligencia, empátia stb.

Nem elég a megfelelő képességekkel rendelkezni, kell hozzá a motiváció, a szakmai tudás, a vezető személyisége, viselkedése, önismerete.

A vezetői kompetenciát mérő teszt akkor milyen is kellene, hogy legyen? Mit mérjen pontosan, hogy hiteles képet adjon arról, hogy a kitöltője rendelkezik-e a szükséges vezetői kompetenciákkal?

Mérheti a döntéshozatali képességed, a konfliktuskezelési képességed, az irányításra való alkalmasságod, azt, hogy tudsz-e tervezni, stratégiát alkotni, célorientált vagy e. De legtöbbször nem méri a motivációt, az egyéni sajátosságokat, a várható reakciókat, viselkedési mintákat. Nem képes arra, hogy láttassa veled, a vezetői magatartásod beosztottakra gyakorolt hatását. Nem képes azonosítani a te személyes konfliktuskezelési technikáidat, értékelési, visszajelzési technikáidat.

Pedig ezek mind nagyon fontos vezetői kompetenciák.

 

A vezetői kompetenciák tesztjei kinek valók?

 

A tesztet megrendelhetik cégtulajdonosok, felsőbb vezetők, hogy vezetőik alkalmasságáról tájékozódjanak, és a vezető fejlesztésével munkavállalóik, és cégük hatékonyságát növeljék. Használhatják kiválasztási (onboarding) folyamataikban is.

Gyakran maguk a középvezetők igénylik a fejlődést, szeretnének sikeres vezetőkké válni, együttműködő, motivált, elkötelezett csapattal dolgozni. A legsikeresebb vezetők azok, akik időről időre önvizsgálatot tartanak atekintetben, hogy milyen erősségeik, gyengeségeik vannak, illetve a viselkedésük miként hat a környezetükre. Ők saját belső indíttatásból, akár saját szabad idejükben, önköltségen is vállalják a teszt vagy analízis, a cselekvési terv, majd a tréning, és a legfelsőbb szinten a mentorálás kihívásainak végrehajtását.

Végül azoknak is érdemes kompetencia tesztet, viselkedés analízist készíteni, akik kacérkodnak a gondolattal, hogy vezetői pozíciót pályázzanak meg. Megtudhatják erősségeiket, gyengeségeiket, dolgozhatnak azokon, és már eleve felkészülten tölthetik be a kívánt pozíciót, hogy minél sikeresebb vezetőkké váljanak. Akár felkészülhetnek a kiválasztásra is kompetenciáik ismeretének birtokában.

 

Neked milyen vezetői kompetencia tesztre van szükséged?

 

Mennyire vagy motivált abban, hogy tisztán láss, és képes legyél arra, hogy ha kell, változtass a vezetői gyakorlatodon? Mennyire szeretnéd előmozdítani a csapatod, és céged sikereit?

Ha csak a felszínt szeretnéd karcolni, és bulvárlapos igényességű tesztekkel ütnéd el az időd, vagy általános eredményekre vágysz, akkor elég neked pl. a Nemzeti Pályaorientációs Portál vezetői képességek tesztje.

Ha azonban valóban fejlődni szeretnél, a mélyére ásni a vezetői kompetenciáid feltárásának, és kezdenél is valamit az eredményekkel, akkor más utat javaslok neked.

A kkv szektorban a leghatékonyabb a viselkedés analízis alapú vezetői felmérés. Ilyen a TeamGuide® Viselkedésanalízis vezetői modulja is.

Rendszeresen kérik a cégek vezetőik felmérését, vagy a vezetők személyes fejlődésük előre mozdítása érdekében saját elemzésüket. Ebben az analízisben képet kapsz

 • személyiségről (önbizalom, önértékelés, énkép, introvertált, extrovertált)
 • problémakezelési technikákról,
 • felelősségvállalásról,
 • viselkedési mintázatról,
 • megbízhatóságról
 • kitartásról
 • önszabályozásról
 • érdekérvényesítésről
 • dominanciáról
 • kommunikációról
 • empátiáról
 • együttműködésről
 • stresszkezelésről
 • szembenézésről
 • kezdeményezésről
 • objektivitásról
 • a vezető működési dinamikájáról, kiégettségéről, jövőképéről

tehát olyan kompetenciákról, amelyek a munkakör eredményes betöltéséhez, és a vezető és csapatának sikeres együttműködéséhez kellenek.

A vezetői kompetencia teszt csak az előszobája annak, amit vezetőként saját fejlesztésed érdekében tehetsz. A viselkedés analízis sokkal személyre szabottabb. Először saját magaddal kell szembe nézned, és dolgozni azon, hogy a viselkedésednek változásaival sikeresebbé tedd csapatod, és céged.

Te készen állsz cselekedni? Készen állsz arra, hogy ha kell, szembenézz önmagaddal, a korlátjaiddal, hiányosságaiddal, és időt szánj rá, erőfeszítést tegyél a változás érdekében?

A sikeres vezetők bíznak a képességeikben, mindazonáltal tisztában vannak korlátjaikkal, és igyekeznek a látókörükön kívül eső vakfoltjaikat feltárni. A változás hatalmas kihívás, de ha motivált vagy cselekedni, lépéseket tenni a siker felé, mi a TeamGuide® Viselkedésanalízishez kapcsolódva, egy személyre szabott cselekvési tervvel támogatunk.

A sikeres vezetők nem ülnek ölbe tett kézzel, és várnak arra, hogy valami történjen, hanem kezükbe veszik az irányítást, döntést hoznak, és elérik céljaikat.  A cselekvési terv végrehajtása a te feladatod, de persze sokat segít egy támogató közeg. A TeamGuide® Motivation Method egy olyan rendszer, amiben a viselkedés analízis, a tréningek, és a mentorálás egy komplett, szintenként egymásra épülő, vezetőtámogató módszer. A mentoring szint már konkrét, megoldásfókuszú, rendszeres tanácsadás vezetők számára. Lehet, hogy neked is pont erre van szükséged?

Harmadik vonalat képvisel a 360°-os vezetői kompetencia teszt, amit a cég készíttet rólad.  A tesztet a feletteseid, vezető társaid, beosztottjaid és az üzleti partnereid, ügyfeleid töltik ki. Teljes körkép készül a külső szemlélők által érzékelt kompetenciákról, ez összevethető a saját megítéléseddel, és kialakul a fejlesztendő kompetenciák listája, valamint megerősítést nyernek azok, amit jól csinálsz, és működik. Ez általában nagyobb szervezeteknél bevett szokás, mert specifikus kompetencia modellekre épül, akár egyes munkakörökhöz igazítva, ennél fogva igen drága.

Vezetői kompetencia teszt választása tehát többféle is lehetséges. A célodhoz igazítva válassz!

A TeamGuide® Motivation Method , vagy a TeamGuide® Viselkedésanalízis érdekel? Részletes lehetőségekről kérd díjmentes konzultációnkat!

Olvass bele legújabb könyvembe: A motivált munkatárs létezik

Csatlakozz a TeamGuide Vezetői Clubhoz!