fbpx

Az orientációs program kialakítása és bevezetése fontos lépés egy új alkalmazott beilleszkedésének támogatására. Az orientációs programot sokan összetévesztik az a beillesztési folyamattal, de nem ugyanazt jelenti. Az orientációs program a munkahelyi beilleszkedést segítő folyamatnak csak az első része, és jóval rövidebb időt igényel, mint a teljes onboarding folyamat.

 

Mit is jelent az orientációs program?

 

A munkahelyi beillesztés első lépése az orientációs program megismerése, melynek során a munkahellyel kapcsolatos általános információkat adunk át az újonnan érkező kollégának. Az időtartama általában rövid, egy napnyi, vagy egy délutánnyi időt vesz igénybe és általában a HR feladatokat ellátó személy vezeti. Ha a vállalkozásnál nincsen külön HR-es, általában a vezetők feladata.

 

A célja, hogy az új munkatársunk általános, de a mindennapi munkavégzés szempontjából hasznos, nélkülözhetetlen ismereteket szerezhessen a vállalkozásról. Lehetőség szerint ismerje meg a munkahelyi szokásokat, találkozzon a kollégákkal, legyen tisztában a vállalati hierarchiával és infrastruktúrával, az elvárásokkal és a motivációs rendszerekkel.

 

Mit kell tartalmaznia az orientációs programnak?

 

Mivel ezek főképp általános információk a vállalkozásról, a munkavégzésről, általában nem szükséges személyre, vagy beosztásra szabni. Nagyjából ugyanazokra az információkra lesz szüksége minden újonnan érkező kollégának, hogy a kezdetekben eligazodjon az új munkahelyén, vagy tudja kihez forduljon problémáival.

 

Az orientációs program célja lényegében az, hogy a munkahelyi tevékenységgel kapcsolatos alap információkat átadja a munkavállaló számára, így elsősorban általános információk átadását kell szolgálja, tartalma többek között:

 

  • Munkatársak, közvetlen vezetők bemutatása
  • Épületen belüli körbevezetés, mindennapi munkavégzéshez szükséges eszközök helyének és használatának bemutatása
  • Munka- és tűzvédelmi ismeretek átadása
  • Esetlegesen elvárt öltözködési és viselkedési előírások ismertetése
  • Munkaköri feladatok és elvárások ismertetése
  • Próbaidő, betanulási időszak hosszának ismertetése
  • Teljesítményértékelési szempontok, elvárások, motivációs rendszerek, javadalmazási rendszer ismertetése
  • Munkavégzéssel kapcsolatos ügyintézések (szabadság, betegállomány, stb) elvégzésének helyszíne
  • Karrierépítési, előmeneteli, képzési lehetőségek ismertetése

 

Az orientáció közben nagyon fontos, hogy a munkavállaló számára kérdezési lehetőséget biztosítsunk, lehetőség szerint teljeskörűen informált legyen a végére. A fontosabb tudnivalókat, ismereteket, elvárásokat írásban is erősen javasolt átadni neki, hiszen sok információt kell feldolgoznia rövid idő alatt.

 

Milyen előnyei lehetnek az orientációs programnak?

 

Az orientációs program időtartamának rövidsége ellenére az újonnan érkező munkavállaló egy összefoglaló képet kaphat a vállalkozásról, minimálisan megismerheti a munkahelyi környezetet, munkatársakat, és tájékoztatást kaphat a kötelezettségekről, elvárásokról. Ez az első benyomása a munkahelyről, mely sokkal pozitívabb lehet, ha úgy érzi egy támogató közegbe érkezett.

 

Lehetőség nyílik annak érzékeltetésére, hogy nem véletlenül lett ő kiválasztva, és a vállalkozásnak szüksége van tudására, személyes képességeire. Könnyebbé válik a komfortérzet kialakulása, a munkahelyi magabiztosság gyorsabban kialakul, ami a maximális teljesítmény eléréséhez szükséges időt is lerövidíti. A beilleszkedés megkönnyítése segíti a munkahelyi szocializációt, a mindennapi munkahelyi életbe való beilleszkedést, ami az elvándorlási arányt jelentősen javítja.

 

A beillesztési folyamat első, és fontos lépéseként az orientációs program kialakítása minden vállalat számára javasolt. Az információk kezdeti átadásával, az alapvető tudnivalók ismertetésével időt spórolhatunk meg, és az új munkatárs számára is kellemesebb munkahelyi környezetet teremthetünk.

A részletes lehetőségekről kérd díjmentes konzultációnkat!

Olvass bele legújabb könyvembe: A motivált munkatárs létezik

Csatlakozz a TeamGuide Vezetői Clubhoz!

A TeamGuide Vezetői Club közösséget teremt olyan vezetők számára, akik emberközpontú módon gondolkodnak a csapatukról, és akiknek fontos, hogy a beosztottaikkal bizalmi együttműködést alakítsanak ki. A csoporttal az a célunk, hogy felületet teremtsünk a tapasztalatok megosztására, vezetéspszichológiai tudást adjunk át a tagok fejlődéséhez, és persze kapcsolatteremtési lehetőséget biztosítsunk.

További cikkek kiválasztás, toborzás témában: