fbpx

Az új munkaerő kiválasztásának szempontjai sokszor korlátozódnak le pusztán a képzettségekre, korábbi munkahelyi tapasztalatokra, valamint egy rövid személyes beszélgetés, interjú során tapasztalt benyomásokra.

 

Az így felvett munkaerő, bár papíron jó választásnak tűnhet, egyáltalán nem biztos, hogy a gyakorlatban is megállja majd a helyét, mert egyszerűen nem ismered meg. A rosszul kiválasztott munkaerő pedig komoly kiadásokat jelenthet egy vállalkozásnál, és az egész kiválasztási folyamat kezdődhet elölről. Ez pénz, és energia veszteséget jelent, melyet minden vállalkozás szeretne elkerülni. Mindez kiküszöbölhető, ha az új munkatárs kiválasztása során a személyiségének megismerésére is kellő figyelmet fordítasz. Hiszen mindenki az ideális munkaerő megtalálására törekszik, ami soha nem könnyű feladat. 

 

Miért fontos a személyiség az új munkatárs kiválasztásának szempontjai között?

 

A képzettségek, tapasztalatok könnyen elsajátíthatóak, megszerezhetőek. Az elvárt szakmai kompetenciák elsősorban egy szűrő funkcióját töltik be a kiválasztási folyamatban. Természetesen nagyon fontos részt képeznek, hiszen elengedhetetlen, hogy az új munkavállaló birtokában legyen az elvárt szakmai képességeknek, emellett azonban nagyon fontos az első szűrőkön átjutott, potenciális munkatársak személyiségének vizsgálata is.

 

A személyiség javarészt már gyermekkorban kialakul. A későbbiekben nagyon nehezen és lassan formálható. Előfordul, hogy erre az új munkatárs egyáltalán nem nyitott, mert nem érzi szükségét, nem érzi azt, hogy változtatni, fejleszteni kellene személyiségén. Egy új munkatárs kiválasztásának szempontjai között ezért nélkülözhetetlen szerepet kellene játszania a személyiség vizsgálatának is.

 

A betöltendő munkakör irányába támasztott személyiségbeli elvárások pontos meghatározásával, és a leginkább a meghatározott profilba illő jelentkező kiválasztásával jóval eredményesebben dolgozhatunk majd együtt az új munkatárssal. Ez mindkét félnek előnyös, elkerülhető vele a kiégés, és megalapozható a hosszútávú együttműködés.

 

Hogyan válaszd ki az új munkatársad személyiség alapján?

 

A személyiség és a munkahelyi teljesítmény kapcsolatával úttörőként Dr Joyce és Robert Hogan kezdett el foglalkozni. Évtizedes kutatások alapján elsőként mutatták ki a személyiség hatását a szervezeti hatékonyságra.

A viselkedés alapú tesztekkel sikeresen lehet mérni a munkavállalók személyiség jellemzőinek hatását a betöltendő munkakörük hatékony ellátására. Segítségükkel az adott munkakör betöltésére leginkább alkalmas, az elvárt kompetenciák szempontjából a legjobb személyiségi jegyekkel rendelkező jelentkezők kerülhetnek kiválasztásra.

 

Mit tudhatsz meg a személyiségi tesztekből?

 

A személyiségi tesztek megmutatják majd neked azt, hogy a jelentkezők kompetenciáik alapján mennyire alkalmasak a munkakör betöltésére. Megismerhetsz többek között olyan kulcsfontosságú információkat, hogy a jelentkező:

 

  • Milyen területeken tud a leginkább produktívan dolgozni
  • Milyen minőségben, és hogyan kommunikál?
  • Képes-e betartani az előírásokat
  • Alkalmas-e arra, hogy a jövőben nagyobb felelősséggel járó feladatokat is elvégezzen
  • Milyen az énképe, mennyire van tisztában önmagával
  • Mennyire gördülékenyen tud beilleszkedni majd?
  • Milyen személyiségű emberekkel tud együttműködni

 

Ezeken kívül még számos egyéb kérdésre is választ kaphatsz, ha az új munkatárs kiválasztásának szempontjai között elsősorban a személyisége megismerésére fekteted a hangsúlyt. Így biztos lehetsz abban, hogy az adott pozíció betöltésére a lehető leginkább rátermett jelentkezőt választod ki új munkatársként, és hosszútávon is eredményesen dolgozhattok majd együtt.

 

A részletes lehetőségekről kérd díjmentes konzultációnkat!

Olvass bele legújabb könyvembe: A motivált munkatárs létezik

Csatlakozz a TeamGuide Vezetői Clubhoz!

A TeamGuide Vezetői Club közösséget teremt olyan vezetők számára, akik emberközpontú módon gondolkodnak a csapatukról, és akiknek fontos, hogy a beosztottaikkal bizalmi együttműködést alakítsanak ki. A csoporttal az a célunk, hogy felületet teremtsünk a tapasztalatok megosztására, vezetéspszichológiai tudást adjunk át a tagok fejlődéséhez, és persze kapcsolatteremtési lehetőséget biztosítsunk.

További cikkek kiválasztás, toborzás témában: