fbpx

A munkaerő toborzás önmagában sem könnyű feladat, de a fizikai munkaerő toborzás különösen nagy kihívás elé állíthat egy vállalkozást. A Fizikai munkaerő toborzásához fel kell mérni a fizikai munkások szükségleteit, és ezeket az igényeket ki kell tudni elégíteni ahhoz, hogy nálunk helyezkedjenek el.

 

A fizikai munkaerő toborzás sajátosságai

Általában egyszerre nagyobb számú fizikai munkaerőre van szüksége egy vállalatnak, így gyorsan kell tudni tömegesen embereket találni. A különösebb végzettség általában nem feltétele a fizikai munkakörök betöltésének, ezért a dolgozók alacsonyabb végzettségűek is lehetnek. Az alacsonyabb végzettség miatt általában a javadalmazásuk is alacsonyabb, így nem rendelkeznek olyan megtakarításokkal, mint a magasabban képzett munkavállalók. Gyakran munkahelyről munkahelyre vándorolnak, kisebb-nagyobb megszakításokkal, ami alatt felélik a tartalékaikat.

 

Emiatt gyakran már a munkába állással kapcsolatos költségeket (bejárási költség, étkezés stb.) sem tudják finanszírozni maguknak anélkül, hogy segítséget kapnának ehhez. Erre jó megoldás lehet a havi rendszerességnél gyakoribb, akár hetente történő bérkifizetés.

 

A távolság kérdése

Mivel nagy számban van szükség a fizikai munkaerő jelenlétére, előfordulhat, hogy az ország távolabbi régióból kell munkaerőt szerezni, ha a közeli településeken nincs megfelelő számú fizikai munkaerő. Ez jelentős kihívás elé állíthatja a munkavállalókat, és megnehezíti a fizikai munkaerő toborzás menetét is, valamint nagy adminisztrációs terhet ró a vállaltra.

 

A bejárás, vagy szállás költségeit sokan nem tudják finanszírozni hosszútávon úgy, hogy megérje nekik. Ez gyakori oka annak, hogy magas lemorzsolódásra számíthatunk a fizikai munkaerő terén. Erre jó megoldás lehet a bejárás segítése. Nagyobb vállalatok gyakran indítanak céges buszjáratokat, ezzel is megkönnyítve a bejárását a dolgozóknak. De nem csak céges buszjárat indítása jelenthet megoldást, támogathatjuk a dolgozók közösen, egy autóval való bejárását is, mely szintén nagy segítséget jelenthet a fizikai dolgozók számára.

 

Ha az ingázás a távolság miatt túlságosan sok időt venne igénybe, mert például az ország másik végében találunk csak alkalmazottakat, a szálláslehetőség biztosítása vonzó tényező lehet. Ezt már a fizikai munkaerő toborzás során érdemes kihangsúlyozni, mert igen erős szempont lehet egy dolgozni vágyó, de szerényebb anyagi körülmények között élő munkavállaló szemében.

 

Fizikai munkaerő toborzás helyett munkaerő kölcsönzés

A fizikai munkaerő toborzással járó sajátosságok, nehézségek és plusz feladatok kiváltására jó megoldás lehet a munkaerő kölcsönző cégek bevonása. Az erre szakosodott munkaerő közvetítők jóval nagyobb rutinnal rendelkeznek a fizikai munkaerő terén, mint a legtöbb vállalat. Gyorsan tudnak megoldást találni a munkaerő problémára, és rengeteg kapcsolódó feladatot levesznek egy vállalkozás válláról. Gyakran már bevált, megbízható gárdával dolgoznak, amely a termelés szempontjából nagyon fontos lehet.

A fizikai munkaerő toborzás nem könnyű feladat. Jóval másabb gondolkodásmódot, más megoldásokat igényel, mint a szellemi munkaerő esetében. Ha szükséged van segítségre a fizikai munkaerő toborzásában, kérj segítséget!

Olvass bele legújabb könyvembe: A motivált munkatárs létezik

Csatlakozz a TeamGuide Vezetői Clubhoz!