fbpx

Onboarding jelentése: az onboarding – beillesztés egy stratégiai folyamat, amely legkevesebb a próbaidő végéig, de ezen túl is eltarthat. Az új munkatárs integrációja a vállalathoz, annak kultúrájához, hogy annak produktív tagjává váljon. Az, hogy a munkaadók és a kollégák hogyan kezelik az új munkatársat az első néhány napban, és az első hónapban, alapvető fontosságú a megtartás szempontjából. Az első benyomások tehát nagyon fontosak. Az új alkalmazottak az első 30 napon belül döntenek arról, hogy érzik magukat a cégnél, és maradnak-e a próbaidő alatt végig. Sokszor már itt elhagyják a céget, és el sem jutnak odáig, hogy aláírják a végleges szerződést a próbaidő letelte után.

 

Onboarding jelentése – mit jelent egy új munkatárs beillesztése a cégnek?

Magától értetődik, hogy minden cég, mérettől függetlenül igyekszik a lehető legjobb alkalmazottakat felvenni. Ennek érdekében különféle alkalmazott-kiválasztási módszereket alkalmaznak felvételi folyamatukban, a potenciális jelöltek számának szűkítése érdekében. A kiválasztási folyamat célja a legmegfelelőbb jelölt kiválasztása, aki a legjobban megfelelne a szervezet munkakövetelményeinek, és megtudni, melyik pályázó lesz sikeres, ha alkalmazzuk.

E cél elérése érdekében a cég megszerzi és értékeli a pályázókra vonatkozó információkat életkor, képesítés, készségek, tapasztalat stb. alapján. A munkakövetelményeket össze kell vetni a jelöltek szakmai kompetenciájával. Sokkal nehezebb meggyőződni azonban arról, hogy milyen a jelölt hozzáállása. Miután a kiválasztási folyamat egymást követő szakaszaiban kiszűrték a nem megfelelő pályázókat (tesztek, interjúk…), felveszik a legmegfelelőbb személyt.

Nagyon fontos, hogy a munkavállaló megfeleljen a munka követelményeinek, mivel ez közvetlenül befolyásolja majd a munkavállaló elvégzett munkájának mennyiségét és minőségét. E tekintetben az esetleges eltérések sok pénzt, időt és nehézségeket okozhatnak a cégnek, különösen a képzési és működési költségeket illetően.

Ha emberünk nem passzol a munkakörbe, amire felvettük, az idő múlásával rossznak találhatja a munkát, és csalódottan távozik. Ezért a hatékony választáshoz figyelembe kell venni az emberek személyiségi, viselkedési jellemzőit is, a kvalitásai mellett, és feltérképezni azt is, milyen a hozzáállása a munkához.

Kutatások kimutatták, hogy az új belépők céggel kapcsolatos attitűdjei és meggyőződései általában nagyon korán kialakulnak, és viszonylag stabilok maradnak. Ez azért fontos, mert a pozitív hozzáállás felvétele a cég részéről, a támogató környezet már az első benyomások kialakítása során elengedhetetlen.

A beillesztési folyamat tudatosan tervezett, és szervezett formája elősegíti, hogy az új kolléga biztonságban érezze magát, és kialakuljon benne a közösséghez tartozás érzése. Elköteleződjön a cég felé. Ha igyekszünk minden információt, és feltételt megadni a betanulás, beilleszkedés során, ha érzi, hogy értékes és fontos a cégnek ő, és a munkája hozzájárul a cég sikeréhez, azzal elérjük, hogy hamarabb legyen teljes értékű munkaerő, és a teljesítménye elérje a kívánt eredményeket. Foglalkozzunk vele minél többet.

Segítsük a munkáját folyamatos iránymutatással, és visszajelzésekkel. Éppen a próbaidő alatt igényli a kolléga a legtöbb figyelmet. A gyakorlatban a tapasztalat azt mutatja, jó esetben kap egy céges dokumentációt, aztán elengedik a kezét, és várják, hogy csináljon valamit.

Se elvárások, se visszajelzések, se beillesztési terv, se mentor, se értékelés a véglegesítés előtt.

A helyes onboarding folyamat, és megfelelő onboarding eszközök pozitív érzéseket okoznak az új alkalmazottak számára, mint például a magasabb elégedettség. Ez sokkal gyorsabb elköteleződést, jobb munkateljesítményt, és termelékenységet eredményez, valamint a foglalkozási stressz és a kilépési szándék csökkenését.

 

Onboarding jelentése a munkavállaló szemszögéből

A gondatlanul véghez vitt onboarding folyamat, vagy annak hiánya zavart, frusztrációt, unalmat, bosszúságot, szorongást idéz elő a munkavállalóban. Bizonytalanság, csalódás és megbánás jellemzi. Ezen érzések egyike sem afelé viszi, hogy elköteleződjön a cégünknél, és hosszú távon értékes munkaerő legyen. Legvalószínűbb, hogy a próbaidő alatt el is veszítjük az új munkavállalónkat.

A hatékony onboarding eredményeként viszont az újonnan érkezők szívesen jönnek be a munkahelyre, kényelmesnek, biztonságosnak érzik azt. Magukat, és a munkájukat értékesnek, fontosnak gondolják, büszkék, izgatottak és magabiztosak.

Az onboarding azt jelenti számukra, hogy a szervezeti szocializáció során megszerezhetik a szükséges ismereteket, készségeket, és viselkedést, amivel hatékony tagjai lehetnek a cégnek, a csapatnak, és bennfentesekké válhatnak. Tiszta, és egyértelmű elvárásokat jelent, visszajelzést, ami alapján tudnak igazodni, hogy amit csinálnak az megfelelő-e, vagy hogyan szükséges változtatniuk.  A munkájuk értékelése, egy mentor, vagy a közvetlen vezetőjük irányítása, segítsége mellett fontos eleme a beillesztési folyamatnak. A próbaidő alatt ezek komoly vezetői feladatok.

Már szó esett róla, hogy a hatékony kiválasztáshoz, és beillesztéshez figyelembe kell venni az emberek személyiségi, viselkedési jellemzőit is, a kvalitásai mellett, és feltérképezni azt is, milyen a hozzáállása a munkához.

Ehhez a legmegfelelőbb vezetői döntést támogató eszköz a TeamGuide® Viselkedésanalízis beillesztési modulja.

TeamGuide Viselkedésanalízis beillesztési modul alkalmazásának előnyei az onboarding során:

  • Objektív képet kaphatsz az új (vagy leendő) munkatársadról.
  • Megtudhatod, mire számíthatsz az illető viselkedésével kapcsolatban.
  • Megtudhatod, hogy a céljai, hozzáállása, motivációja alkalmassá teszik-e az adott pozícióra.
  • Elkerülheted az új munkatárs és a meglévő kollégák közötti együttműködés lehetséges csapdáit.
  • Cselekvési tervet kaphatsz az illető beillesztésére, próbaidejére vonatkozólag annak érdekében, hogy mit kell tenni ahhoz, hogy sikeresen töltse be a pozíciót.
  • Konkrét támogatást kaphatsz, hogy miként kommunikálj az új kollégával.

További tudnivalókat, olvasnivalókat az onboarding-ról itt találsz! –>>

(Cikket írta: Halustyik Melinda)

 

A részletes lehetőségekről kérd díjmentes konzultációnkat!

Olvass bele legújabb könyvembe: A motivált munkatárs létezik

Csatlakozz a TeamGuide Vezetői Clubhoz!

A TeamGuide Vezetői Club közösséget teremt olyan vezetők számára, akik emberközpontú módon gondolkodnak a csapatukról, és akiknek fontos, hogy a beosztottaikkal bizalmi együttműködést alakítsanak ki. A csoporttal az a célunk, hogy felületet teremtsünk a tapasztalatok megosztására, vezetéspszichológiai tudást adjunk át a tagok fejlődéséhez, és persze kapcsolatteremtési lehetőséget biztosítsunk.

További cikkek onboarding témában: