Beosztottból szövetséges! Miért?

Eszter 10 év, én 13 év tapasztalattal rendelkezünk a szervezetfejlesztés és a KKV vezetőképzés terén. Több ezer óra tanácsadás és cégfejlesztési programok százai után látunk egy olyan jelenséget, ami jelentős kihívás elé állítja a hazai KKV-k vezetőit.

A munkaerőpiaci helyzet alakulása, miszerint most már nem csak JÓ embert nehéz találni, hanem most már egyáltalán EMBERT nehéz találni egy-egy adott pozícióra. Egyre erősödik az a jelenség, hogy a cégek egymástól próbálják elcsábítani az embereket. Következésképpen felértékelődött annak a jelentősége, hogy a vezetők miként tudják motiválni a munkatársaikat, hogy mi kell ahhoz, hogy a kulcsfontosságú emberek lojálisak maradjanak. Néhány évvel ezelőtt elindult az árverseny, vagyis hogy először a pénzzel próbálkozott mindenki.

A képlet egyszerű volt: „Fizess minél többet, és akkor biztos meg tudod tartani az embert!” (Vagy éppen el tudod csábítani egy másik cégtől!) Igen ám, de ahogy a gazdaság szépen beindult, egyre több cég tudott megfelelni a „bérigényeknek”. (Magunk közt szólva, néhány területen, kicsit túl is lépték ezt a megfelelést.)

Úgy látszik azonban, hogy igaz – ahogy azt az elméletekből tudtuk –, hogy a pénz csak addig a pontig motiváló, amíg nincs (elegendő). Amint az illető megkapja a saját életszínvonalának megfelelő pénzt, más kerül nála fókuszba. Már nem az lesz a fontos, hogy 10-20 ezer forinttal többet keressen, hanem hogy jól érezze magát, hogy kevesebbet stresszeljen, hogy tartozzon valahova, hogy ki tudjon bontakozni. Amíg a pénz volt az elsőszámú motiváció, addig ezeket az „igényeket” gyakran meg lehetett váltani pénzzel. Most azonban ott tartunk, hogy az anyagi szükségletek teljesülése után ezek a szempontok kerültek előtérbe. Sőt, már az a jelenség is felütötte a fejét, hogy a több pénzre mond nemet valaki azért, mert a szubjektív szempontokat inkább megvalósulni látja a másik helyen. Egy ismerősöm, akit egyébként több cég (jellemzően multik) is csábított, így fogalmazta meg:

„Elég sokat ajánlottak annál a multinál, de inkább ide megyek, mert itt (egy KKV) úgy érzem, emberileg egy hullámhosszon vagyok a cégvezetővel, és látom annak az esélyét, hogy ki tudok bontakozni. Itt is normális a pénz, ezek a szempontok viszont fontosak nekem.”

Talán nem sértődnek meg az érintettek, de úgy látjuk, hogy a hazai KKV szektor vezetői nincsenek felkészülve arra (tisztelet a kivételnek), hogy ezt a változást kellő gyorsasággal kövessék. Hogy miért? Mert eddig nem volt rá szükség. Pénzzel meg lehetett oldani a motiváció kérdését.

Szemléletváltásra van szükség a vezetők részéről!

A TeamGuide-ban ezt a szemléletváltozást támogatjuk azzal, hogy a vezetőknek olyan személyre szabott menedzsmentpszichológiai tudást és tapasztalatot adunk át, amellyel képessé válnak arra, hogy mindig megtalálják a hangot a munkatársaikkal, ráismerjenek a motivációjukra és szövetségessé tudják őket tenni.

Hiszünk abban, hogy ezáltal a hazai KKV-kban többen találják meg a számításaikat és mind a vezetők, mind pedig a beosztottak kevesebb stresszel végzik a mindennapi teendőket, nagyobb eséllyel valósítják meg önmagukat és viszik közösen sikerre a céget.

Tudni akarod hogyan tedd elkötelezetté és motiválttá a munkatársaidat?

Ha igen akkor csináld végig a BEOSZTOTTBÓL SZÖVETSÉGES – KKV vezetői szemléletformálást!

Ismerj meg vezetéspszichológiai eszközöket, hogy jobbá válj abban, hogy hogyan alakítsd ki munkatársaid elkötelezettségét, hogyan tartsd fenn motivációjukat és hogyan építs ki bizalmi kapcsolatot velük.

Beleolvasok