fbpx

Beosztottból szövetséges! Miért?

Eszter 10 év, én 13 év tapasztalattal rendelkezünk a szervezetfejlesztés és a KKV vezetőképzés terén. Több ezer óra tanácsadás és cégfejlesztési programok százai után látunk egy olyan jelenséget, ami jelentős kihívás elé állítja a hazai KKV-k vezetőit. A munkaerőpiaci helyzet alakulása, miszerint most már nem csak JÓ embert nehéz találni, hanem most már egyáltalán EMBERT nehéz találni egy-egy adott pozícióra. Egyre erősödik az a jelenség, hogy a cégek egymástól próbálják elcsábítani az embereket. Következésképpen felértékelődött annak a jelentősége, hogy a vezetők miként tudják motiválni a munkatársaikat, hogy mi kell ahhoz, hogy a kulcsfontosságú emberek lojálisak maradjanak. Néhány évvel ezelőtt elindult az árverseny, vagyis hogy először a pénzzel próbálkozott mindenki.

A képlet egyszerű volt: „Fizess minél többet, és akkor biztos meg tudod tartani az embert!” (Vagy éppen el tudod csábítani egy másik cégtől!) Igen ám, de ahogy a gazdaság szépen beindult, egyre több cég tudott megfelelni a „bérigényeknek”. (Magunk közt szólva, néhány területen, kicsit túl is lépték ezt a megfelelést.)

Úgy látszik azonban, hogy igaz – ahogy azt az elméletekből tudtuk –, hogy a pénz csak addig a pontig motiváló, amíg nincs (elegendő). Amint az illető megkapja a saját életszínvonalának megfelelő pénzt, más kerül nála fókuszba. Már nem az lesz a fontos, hogy 10-20 ezer forinttal többet keressen, hanem hogy jól érezze magát, hogy kevesebbet stresszeljen, hogy tartozzon valahova, hogy ki tudjon bontakozni. Amíg a pénz volt az elsőszámú motiváció, addig ezeket az „igényeket” gyakran meg lehetett váltani pénzzel. Most azonban ott tartunk, hogy az anyagi szükségletek teljesülése után ezek a szempontok kerültek előtérbe. Sőt, már az a jelenség is felütötte a fejét, hogy a több pénzre mond nemet valaki azért, mert a szubjektív szempontokat inkább megvalósulni látja a másik helyen. Egy ismerősöm, akit egyébként több cég (jellemzően multik) is csábított, így fogalmazta meg:

„Elég sokat ajánlottak annál a multinál, de inkább ide megyek, mert itt (egy KKV) úgy érzem, emberileg egy hullámhosszon vagyok a cégvezetővel, és látom annak az esélyét, hogy ki tudok bontakozni. Itt is normális a pénz, ezek a szempontok viszont fontosak nekem.”

Talán nem sértődnek meg az érintettek, de úgy látjuk, hogy a hazai KKV szektor vezetői nincsenek felkészülve arra (tisztelet a kivételnek), hogy ezt a változást kellő gyorsasággal kövessék. Hogy miért? Mert eddig nem volt rá szükség. Pénzzel meg lehetett oldani a motiváció kérdését. Szemléletváltásra van szükség a vezetők részéről! A TeamGuide-ban ezt a szemléletváltozást támogatjuk azzal, hogy a vezetőknek olyan személyre szabott menedzsmentpszichológiai tudást és tapasztalatot adunk át, amellyel képessé válnak arra, hogy mindig megtalálják a hangot a munkatársaikkal, ráismerjenek a motivációjukra és szövetségessé tudják őket tenni. Hiszünk abban, hogy ezáltal a hazai KKV-kban többen találják meg a számításaikat és mind a vezetők, mind pedig a beosztottak kevesebb stresszel végzik a mindennapi teendőket, nagyobb eséllyel valósítják meg önmagukat és viszik közösen sikerre a céget.

Tudni akarod hogyan tedd elkötelezetté és motiválttá a munkatársaidat?

Ha igen akkor csináld végig a BEOSZTOTTBÓL SZÖVETSÉGES – KKV vezetői szemléletformálást! Ismerj meg vezetéspszichológiai eszközöket, hogy jobbá válj abban, hogy hogyan alakítsd ki munkatársaid elkötelezettségét, hogyan tartsd fenn motivációjukat és hogyan építs ki bizalmi kapcsolatot velük.

Olvass bele legújabb könyvembe: A motivált munkatárs létezik

Csatlakozz a TeamGuide Vezetői Clubhoz!