fbpx

A legtöbb munkahelyen minden évben legalább egyszer van olyan rendezvény, mely csapatépítés címszó alatt történik. Ez sok esetben kimerül egy karácsonyi, vagy év végi vacsorában, ahol a munkahely kontójára mindenki eszik, iszik, mulat, esetleg a kelleténél jobban ki is rúg a hámból. Kétségtelen, hogy az ilyen rendezvények is segítenek a munkatársak közötti kapcsolat elmélyítésében, de a csapatépítés ennél jóval hatékonyabb eszköz egy munkahely kezében.

 

A csapatépítés fogalma, lényege

 

A csapatépítés egy összefoglaló elnevezés, melyet olyan tevékenységekre használunk, amelyek lényege az, hogy a csapat tagjai közösen, egymásra utalva, különféle feladatok elvégzésén keresztül megismerjék egymás gondolkodásmódját, a többiek munkához való hozzáállását. A csapatépítés lényege a csoporton belüli szerepek tisztázása, az esetleges ellentéteket feloldása, a személyes kötődés, kapcsolatok kiépítése és a csapat együttműködési képességének, kommunikációjának javítása.

 

A csapatépítés célja

 

A csapatépítés célja nem más, mint a csoporton belüli hatékony együttműködés elérése, kialakítása. A közösen megoldott feladatok elvégzése közben, az együtt eltöltött idő hatására a munkatársak közös élményeket szereznek. Az együtt töltött időben jobban megismerhetik egymást a munkatársak, miközben kikapcsolódnak. Az olyan csoporttagok is közelebb kerülhetnek egymáshoz, akik a mindennapi munka során ritkán érintkeznek egymással.

 

A közös élmények miatt elkezd kialakulni a csoporton belül az összetartó erő, azaz a csoportkohézió, mely nagyon fontos olyan közösségekben, ahol közösen kell elérni a célokat. A csapatépítő rendezvények kiválóan segítik a személyes kapcsolatok kiépítését, elmélyítését. Ha a munkatársak jobban ismerik egymást, megkedvelik a másikat, szívesen töltenek együtt időt, jól érzik magukat a másik társaságában, jóval hatékonyabbak lesznek majd a mindennapi munkavégzés során is.

 

A csapatépítés fontossága

 

Különösen fontos a csapatépítés új csapat alakulásakor, vagy új csapattagok csatlakozásakor. A közös programok útján a csapattagok könnyebben illeszkednek be, hatékonyabban tudnak együtt dolgozni a későbbiekben. A munkahelyünkön töltjük szinte a legtöbb időt az életünkből, ezért egyáltalán nem mindegy, hogy milyen hangulat uralkodik ott, mennyire ismerjük, mennyire kedveljük a kollégáinkat. A csapatépítés segítségével javul a munkahelyi hangulat, az ellentétek megoldódhatnak, oldottabbá válik a légkör.

 

A közös programok hatására az emberi kapcsolatok kialakulnak, elmélyülnek. Megismerhetjük a munkatársaink, vezetőink olyan oldalát is, melyre a munkahelyi kommunikáció során nem kerülne sor. A közösen végrehajtott csapatépítő feladatok összekovácsolják a munkatársakat, és kellemes kikapcsolódást is jelentenek. A csapatépítés növeli a problémamegoldó képességet, az együttműködést, kialakítják az eredményorientált szemléletet és fejlesztik a kommunikációt.

 

A csapatépítés fontossága tehát a csapattagok közötti viszony javulásában, a munkahelyi jó légkör megteremtésében rejlik. A jó légkör, a szívesen együtt dolgozó munkatársak, akik ismerik és kedvelik egymást, jóval hatékonyabb munkavégzésre képesek. A csapatépítés tehát a vállalat hatékonyságának fokozása érdekében fontos.

 

Csapatépítő ötletek

 

A csapatépítést alapvetően két nagy csoportra oszthatjuk fel, az indoor és az outdoor csapatépítésre. Az indoor csapatépítés a zárt térben történő programokat jelenti, mely történhet akár a munkahelyen is. Ilyenek többek között a szabaduló szobák, a közös workshopok, tanfolyamok, amelyek nem kifejezetten a munkához kapcsolódnak, de közösen elvégezhető feladatok elé állítják a kollégákat.

 

Az outdoor csapatépítés a szabadban végzett csapatépítést jelenti, melyet a nem kedvező időjárás negatívan befolyásolhat. A természet közelsége már önmagában is üdítő hatással lehet a munkatársakra. Az outdoor csapatépítők többek között a kalandparkok, a teljesítménytúrák, kalandtúrák, közös szabadtéri főzés stb.

 

A kettőt lehet kombinálni is, ez különösen akkor jöhet számításba, ha a csapatépítés hosszabb ideig tart. A csapatépítés akár több napos rendezvényt is jelenthet. A csapatépítésre számos gyakorlat és helyszín áll rendelkezésre, melyek kiválasztásában fontos figyelni az egyéni adottságokra. A legjobb megoldás, ha a munkatársakat bevonjuk a szervezésbe, így közös döntés alapján biztosan jó programot lehet szervezni, amit mindenki élvezni fog. Nem mindenkinek való a kalandpark, vagy éppen a szabaduló szoba és a cél az, hogy mindenki kellemesen érezze magát, és sikerélményekkel gazdagodjon.

 

A csapatépítés fontossága megkérdőjelezhetetlen. A közös programok segítik a csoportdinamikai folyamatokat, a csoportkohézió kialakulását. Az együtt töltött idő segíti a kommunikációt, a kapcsolatok minőségének javulását, az együttműködési képességeket, amelyek hatásosan növelik a munkahelyi teljesítményt. A csapatépítés egy remek eszköz a vezetők kezében, amelyet megfelelően alkalmazva hatékonyan működő csapatok kialakulását érhetik el.

Olvass bele legújabb könyvembe: A motivált munkatárs létezik

Csatlakozz a TeamGuide Vezetői Clubhoz!

Olvass további cikkeket szervezetfejlesztés témában: