fbpx

A kiválasztás az a folyamat, melynek során megtalálhatjuk azt a munkatársat, aki a leginkább beleillik a vállalkozás profiljába. Célja, hogy olyan új kolléga érkezzen a vállalkozáshoz, aki képes lesz majd hosszú távon is teljesíteni a munkakör betöltéséhez nélkülözhetetlen szakmai és emberi követelményeket. A kiválasztási folyamat sokféle lehet, befolyásolja a rendelkezésre álló idő, költségkeret, az elvárt kompetenciák, valamint az állásra jelentkezők száma is. A kiválasztás nagyvállalatoknál némiképpen másképp zajlik, mint egy kis, családi vállalkozásnál a várhatóan nagyszámú jelentkezők és eltérő elvárások miatt.

 

A nagyvállalati kiválasztás lépései

A kiválasztás egy nagyon fontos folyamat a vállalatok életében, kellő időt kell rá szakítani. Ha nem megfelelően végezzük, és a nem fordítunk kellő figyelmet rá, hanem csak felveszünk valakit, könnyen lehet, hogy komoly anyagi veszteséget jelent majd az új munkavállaló.

 

Pályázatok áttekintése, szűrése

Első lépésként a toborzás során beérkezett pályázati anyagok áttekintését kell elvégezzük. Az áttekintés során vizsgálni kell a pályázók szakmai képzettségét, a pályázatok formai megfelelősségét, tartalmi összeállítását. A pályázati anyagok megismerését követően le kell szűkíteni a jelentkezők számát. A nagyvállalati kiválasztás során, ahol várhatóan sok pályázat érkezik majd be, célszerű egységes jelentkezési lapot kérni. Ez amellett, hogy nagy segítséget jelent a szükséges adatok áttekintéséhez, jelentősen képes felgyorsítani a pályázatok áttekintését.

Motivációs levél bekérése is remek lehetőséget nyújt a pályázó megismerésére, amely alapján könnyebb kiszűrni a megfelelőnek tűnő jelentkezőket, illetve kizárni azokat, akikkel nem szeretnénk együtt dolgozni.

 

Tesztek

Ha az előzetes szűrő alapján nagyon sokan megfelelnek, célszerű teszteket végeztetni a pályázókkal. A teszteket nagy létszámú jelentkező is rövid idő alatt elvégezheti, így a kiválasztásra fordított idő csökkenhet. A tesztek többfélék lehetnek: IQ teszt, személyiségteszt, motivációs teszt, különféle, a munkakör betöltéséhez szükséges kompetenciák vizsgálatára irányuló tesztek. A tesztek kiértékelése alapján előzetesen megismerhetjük az embereket, képességeik egy részét felmérhetjük. Segítségükkel jelentősen szűkíthető a jelentkezők száma, akiket aztán személyes interjúra hívhatunk be.

 

Interjúk

A személyes interjúk elengedhetetlenek a legjobb munkaerő megtalálásában. Az előzetes szűrők, a tesztek nagyon hasznos, és fontos részei a kiválasztási folyamatnak, de a személyes interjú során ismerhetjük meg az új munkatársat. Az interjúk alapján dönthetjük el, hogy kölcsönösen előnyös lehet-e a jövőben az együttműködés. A személyes kapcsolatnak köszönhetően felmérhető az, hogy a jelentkező mennyire szimpatikus számunkra, mennyire illik bele a vállalat profiljába. Célszerű előre meghatározni egy szempontrendszert, amely az interjún elhangzottak alapján segít felállítani egy rangsort, így jóval könnyebben megtalálható a megfelelő jelölt. Az interjú során felmérhető a jelentkező személyisége, szakmai képzettsége, a motivációja, az önértékelése, amelyek mind fontos szempontok a kiválasztásnál.

A kiválasztási folyamat végén következhet az ajánlat adás, mely során a kiválasztott jelentkezőnek állásajánlatot adhatunk. Ha jól csináltuk, biztosak lehetünk abban, hogy a jelentkezők közül a leginkább rátermett személy érkezik a vállalathoz.

 

Kiválasztás nagyvállalatoknál külső segítséggel

A kiválasztás nagyvállalatoknál nagyon fontos az eredményes munkaerő felvétel szempontjából, ezen múlik a vállalat hatékony működése. A HR-esek, a vezetők nem minden esetben felkészültek a kiválasztási folyamat végigvezetésére.

A biztos választás érdekében célszerű erre szakosodott, megfelelően felkészült külső segítségét igénybe venni. Egy külsős partner akár a toborzástól kezdve képes menedzselni a kiválasztás folyamatát. A megfelelő kiválasztási folyamat meghatározásával, a kiválasztás módszereinek megválasztásával segít megtalálni a legjobb munkaerőt, akivel a jövőben sikeresen, és eredményesen dolgozhatunk együtt.

Utána pedig jöhet az új kolléga beillesztése a szervezetbe, azaz az onboarding.

A részletes lehetőségekről kérd díjmentes konzultációnkat!

Olvass bele legújabb könyvembe: A motivált munkatárs létezik

Csatlakozz a TeamGuide Vezetői Clubhoz!

A TeamGuide Vezetői Club közösséget teremt olyan vezetők számára, akik emberközpontú módon gondolkodnak a csapatukról, és akiknek fontos, hogy a beosztottaikkal bizalmi együttműködést alakítsanak ki. A csoporttal az a célunk, hogy felületet teremtsünk a tapasztalatok megosztására, vezetéspszichológiai tudást adjunk át a tagok fejlődéséhez, és persze kapcsolatteremtési lehetőséget biztosítsunk.

További cikkek kiválasztás, toborzás témában: