fbpx

A megfelelő ösztönzés, a motiváció megteremtése és fenntartása minden munkahely számára nagyon fontos feladat. Mind a vállalat, mind a munkavállaló szempontjából fontos a kölcsönös elégedettség eléréséhez.

Az elégedett, motivált alkalmazottak jóval magasabb szinten képesek teljesíteni, mely elengedhetetlen a sikeres vállalkozás érdekében. A megfelelő ösztönzési rendszer könnyen kialakítható. A tevékenységgel kapcsolatos statisztikák alapján a kitűzött célok teljesülése, az egyéni és csoportos feladatok elvégzése mérhetőek.

Ezek lehetőséget adnak az egyéni és a csoportos teljesítmény megismerésére, és elismerésére, azaz a megfelelő ösztönzés bevezetésére.

 

Miért szükséges az ösztönzés?

A kezdetekben pusztán anyagi szempontból tartották fontosnak az ösztönzés bevezetését. Ennek alapját Adam Smith XVIII. századi közgazdász “A nemzetek gazdagsága” című könyvében megfogalmazott elgondolása szolgáltatta. Smith azt vallotta, hogy az embereket saját érdekeik ösztönzik, amelyek anyagi jellegűek és meg kell teremteni annak lehetőségét, hogy bárki szabadon gyarapíthassa javait a munkája alapján.

 

Napjainkban ennél sokkal részletesebben ismerjük az emberek motivációját, melynek alapját Abraham Maslov 1950-es években kidolgozott szükséglet hierarchia elmélete szolgáltatja, melyet Maslov-piramisként ismerhetünk. Maslov szerint az emberi szükségleteknek 5 szintje van:

 

 1. Fiziológiai szükségletek: Létfenntartáshoz kapcsolódó szükségletek (étel, ital, folyadék, pihenés, szexualitás)
 2. Biztonsági és védelmi szükségletek: lakhatás, létbiztonság, közbiztonság
 3. Szociális szükségletek, a valahova tartozás érzése: család, barátok, munkahelyi közösségek stb.
 4. Elismerés szükséglete: önbecsülés, hírnév, ismertség
 5. Önmegvalósítás: Saját magunkban rejlő lehetőségek felfedezése, kihasználása, tanulás, előrelépés

 

Az egyes szintek közül egyik sem ragadható ki, a motiváció fenntartása, az ösztönzés az össze szükségletet ki kell elégítse ahhoz, hogy hosszú távon is fennmaradjon a siker.

 

Ösztönzés eszközei anyagi javak

Az ösztönzés eszközei közül elsősorban talán mindenkinek az anyagi, pénzbeli juttatások jutnak eszébe, és valóban az egyik legerősebb ösztönző. Az anyagiak mindannyiunk életében nagyon fontos szerepet töltenek be. Ahhoz, hogy pénzzel motiválni lehessen az alkalmazottakat, pontos, átlátható és mindenekelőtt elérhető követelményrendszert kell bevezetni. Ha elérhetetlenek a célok, a motiváció is elvész.

 

Az anyagi ösztönzés lehetséges eszközei:

 • Célprémiumok, jutalmak
 • Munkaeszközök otthoni használatának biztosítása (céges autó, laptop, mobil magán használata)
 • Plusz szabadságok
 • Caffetéria rendszer
 • Kedvezmények a vállalkozás saját termékeiből
 • Többletszolgáltatások biztosítása (pl. magán orvosi ellátás biztosítása, konditerem bérlet stb.)

 

A jó anyagi körülmények elérésének reménye pusztán önmagában azonban a legtöbb esetben nem elegendő. Az anyagiak csak egy részét képezik a motivációnak, ennél jóval többre van szükség ahhoz, hogy megfelelő legyen az ösztönzés egy vállalatnál.

 

Pénzen kívüli ösztönzési eszközök

A pénzen felül az emberek számára fontos megteremteni a további szükségletek kielégítésének lehetőségét is. Biztosítani kell a szociális szükségletek kielégülését a munkahelyen is. Az elismerés megszerzésének és az önmegvalósításnak a lehetőségét is elérhetővé kell tenni ahhoz, hogy hosszú távon sikeres legyen az együttműködés a vállalt és a munkavállalók között.

 

A nem anyagi jellegű ösztönzés eszközei:

 • Nyilvános elismerések
 • Tanulmányi szerződés
 • Szakmai karrier célok kialakítása és támogatása
 • Közös programok szervezése
 • Minél jobb munkakörülmények biztosítása
 • A vállalat döntéseibe, életébe a munkavállalók bevonása

 

A megfelelő ösztönzés, a jól kialakított motivációs rendszer a sikeresen működő vállalatok egyik nagyon fontos tényezője. Ha megfelelően kerül kialakításra, jóval kisebb lesz a fluktuáció, hosszútávon is elkötelezett alkalmazottakkal dolgozhatunk együtt. A munkahelyi kiégés és a vele járó teljesítménycsökkenés sem fenyeget majd. Az eredménye elégedett munkavállalók és elégedett, sikeres vállalkozás lesz.

Ne feledd: a munkatársak motiválása tehát nem elsősorban anyagi jellegű eszközökkel oldható meg. Ismerd meg a munkatársaid vágyait, gondoskodj arról, hogy elérhessék munkahelyi céljaikat, segíts nekik fejlődni. Add meg azt, amire szükségük van a munkahelyen! 

Olvasd el a TeamGuide® Motivation Method teljes tájékoztatását, és kérd a kollégák motiválásával kapcsolatos ingyenes videókat. Kattints a részletekért! 

A vezetőket segítő könyvek a motiváció kérdésének mélyebb megismerésében jelentős segítségül szolgálnak.

 1. A motivált munkatárs létezik – vezetői kézikönyv a beosztottak motivációjának fenntartásához
  vezetői könyv: a motivált munkatárs
 2. Beosztottból szövetséges – Hogyan tedd elkötelezetté a munkatársaidat?

Rendeld meg őket, és olyan vezetői személetet, és konkrét motivációs módszereket ismersz meg, melyeket azonnal tudsz a gyakorlatban alkalmazni.

 

Csatlakozz a TeamGuide Vezetői Clubhoz!

A TeamGuide Vezetői Club közösséget teremt olyan vezetők számára, akik emberközpontú módon gondolkodnak a csapatukról, és akiknek fontos, hogy a beosztottaikkal bizalmi együttműködést alakítsanak ki. A csoporttal az a célunk, hogy felületet teremtsünk a tapasztalatok megosztására, vezetéspszichológiai tudást adjunk át a tagok fejlődéséhez, és persze kapcsolatteremtési lehetőséget biztosítsunk.

További cikkek motiválás témakörben: