Nem csak a végeredmény számít! – Hogyan mérd a teljesítményt vezetőként?

Teljesítmény. Értelemszerűen minden cégvezető ezt várja el az alkalmazottaitól. De mit is jelent ez pontosan, és hogyan győződhetünk meg róla, hogy munkatársaink valóban jól végzik a munkájukat? Az elméleti rész mellett a gyakorlatban is van lehetőséged válaszokat kapni ha IDE KATTINTASZ.

Akadnak olyan munkaterületek, ahol látszólag könnyen mérhető az egyes dolgozók teljesítménye. Sikerült eladni a megfelelő mennyiségű terméket? Elkészült az előírt számú áru? Az ehhez hasonló kérdésekre egyszerű, számszerűsíthető válasz adható, ám vannak olyan feladatok, ahol már nehezebben állapíthatjuk meg, hogy teljesült-e a „kvóta”. Sőt! Még ezeknél a számokban mérhető munkafolyamatoknál is könnyű a statisztikák hibájába esni.

Hiszen ezek a kézenfekvő mérőszámok a legtöbb esetben csak a végeredmény elemzésére szolgálnak. A kijelölt időszak lezárásakor megmutatják, hogy a cég céljainak megfelelően alakult-e például az adott hónap. De valóban előre viszi ez a fajta teljesítménymérés a vállalkozásunkat?

A teljesítménymérés helyett használjuk inkább a teljesítményértékelés kifejezést, s máris egy lépéssel közelebb kerültünk a hatékony megoldás kialakításához! Azzal ugyanis, hogy pusztán a végeredményt mutató, objektív, statisztikai alapú mérőszámokat vesszük figyelembe, valójában nem a probléma megoldására törekszünk, csupán egyfajta tüneti kezelés felé haladunk.

Egy hatékony teljesítményértékelés során tehát nem pusztán a végeredményt – annak elérését kell megvizsgálni, hanem azt is, hogy mi vezetett a megfelelő teljesítményhez, vagy épp mi volt az, ami miatt nem sikerült megfelelni az elvárásoknak.

Ennek első lépése, hogy minden egyes munkatársunknak jól körülhatároljuk a részfeladatait. Ne csak az elérendő célt tűzzük ki elé, hanem együttes erővel bontsuk le a teljes munkafolyamatot részfeladatokra. Ha ezek megvannak, akkor máris rendelkezünk néhány köztes mérőponttal. Ezeknek az alakulását már a végeredményhez vezető út során is figyelemmel követhetjük. Ráadásul ha az adott részfeladatokhoz becsült munkaidőt is hozzárendelünk, azt is láthatjuk, hogy a megfelelő ütemben halad-e a munka.

Ezek azonban még mindig objektív mérőszámok csupán. Nekünk viszont nem szabad megfeledkeznünk arról, hogy a legtöbb emberi tényezőt nem lehet ezek segítségével leírni, megvizsgálni, értékelni, épp ezért szükség van bizonyos szubjektív pontok bevezetésére is. Cégvezetőként biztos Te is tapasztaltad már, hogy ugyanazt a feladatot két munkatársad eltérő módon, eltérő idő alatt végzi el, ám az eredmény ettől függetlenül még lehet mind a két esetben pozitív. Vagy arra is láthattál már példát, hogy bár az egyikük hatékonyabb, a másik alkalmazottad teljesítményében folyamatos javulás figyelhető meg.

Az ilyen esetek miatt fontos, hogy mindenkit a saját képességeihez mérten ítélj meg, ne pusztán a számok alapján. Ebben több eszköz is a rendelkezésedre állhat. Az egyik legegyszerűbb a rendszeres önértékelés: kérd meg munkatársaidat, hogy bizonyos szempontok alapján időről időre értékeljék saját teljesítményüket. Ugyanakkor ne hagyatkozz pusztán erre, hiszen a részrehajlás ilyen esetekben jelentős. Ha azonban ezt kiegészíted a munkatársi véleményezéssel, tehát azzal, amikor a kollégák egymás teljesítményét értékelik (lehetőleg anonim módon), már valószínűleg reális képet kaphatsz.

Mindkét megközelítés esetén fontos azonban a folyamatos párbeszéd. A rendelkezésedre álló adatokból és véleményekből csak akkor profitálhatsz, ha támogató módon megbeszélitek azokat, és közösen kiértékelitek a pozitív és negatív részeket egyaránt.

Mindig tartsd szem előtt, hogy az értékelés célja, hogy a munkafolyamatokat hatékonyabbá, munkatársaidat pedig elkötelezettebbé tedd. A pozitív visszacsatolások, a segítőkészség, mellyel megoldást találhattok a felmerülő problémákra kulcsfontosságúak. Ha a munkatársaid nem kapnak kellő visszacsatolást, azzal nem csupán motivációjukat veszítik el, de a bátorságukat is az újításra!

Azt már tudod, hogy vezetőként nem csak a teljesítménymérés a fontos, hanem a teljesítményértékelés is. Sok tippem és tanácsom, ötletem van még erre. Kattints ide ha érdekel mik ezek és hogy tudod beépíteni a gyakorlatba.

Érdekel
2018-05-28T18:41:29+00:00